ERKEN HABER - Seçimler öne çekilecek ancak tarih henüz netleşmedi. Muhalefet, 6 Nisan öncesi yapılacak bir erken seçime onay vermezken, sandığın en erken 30 Nisan günü kurulma ihtimali gündemde.

Seçimin erkene alınması kararı için TBMM'de 360 oy gerekiyor. AK Parti-MHP'nin oyu buna orana yetmediği için Cumhurbaşkanının Meclis'i feshedip seçim kararı alması bekleniyor. 21-23 Nisan tarihlerinde Ramazan Bayram kutlanacak. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin de bayramdan bir hafta sonra yapılması öngörülüyor.

BAYRAMA DENK GELDİ

AKP'de seçim tarihi için 30 Nisan üzerinde durulurken, Ramazan ayının 20 Nisan'da biteceği, 21-23 Nisan'ın da Ramazan bayramına denk geldiği hatırlatılıyor. Seçimin erkene çekilmesi ise haziran ayının 28'inden itibaren 4 günlük Kurban Bayramı'nın başlaması ve öncesindeki hac ziyaretleri dikkate alındı. Hac ibadeti için kutsal topraklara gidecek olanlar 18 Haziran seçiminde oy kullanamayacağı için bu tarihin değiştirilmesi benimsendi. Haziran ayında ayrıca üniversite sınavı da yapılacak.

Seçim için 7 Mayıs ve 14 Mayıs tarihleri de planlamada yer alırken Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalması durumunda 15 gün sonra ikinci kez sandığa gidileceği de hesaplandı.

ERDOĞAN'IN TEKRAR ADAYLIĞI

Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’i feshederek seçimleri yenileyeceğine yönelik iddia “üçüncü kez adaylık” sorununu gündeme getirdi. Hukukçu Süheyl Batum, “Muhalefete ‘gel’ der, 360’ı bulur, erken seçime gidilir. O zaman Erdoğan yeniden aday olabilir. Başka bir yol yok” dedi.

Anayasa hukuku profesörü Süheyl Batum, “Ya görev süresi normal şekilde biter ve Erdoğan bir daha cumhurbaşkanı olamaz ya kendisi seçimleri yeniler ve yine aday olamaz ya da muhalefete ‘Gel sen de beraber yapalım’ der, 360’ı bulur, erken seçime gidilir, o zaman Erdoğan yeniden aday olabilir. Başka bir yol yok” dedi.

Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MYK seçimlerin “14 Mayıs’ta yapılmasının ve bu tarihin en uygun tarih olduğunun, Erdoğan’ın da parlamentoyu feshetmesinin” değerlendirildiği kaydedildi. Erdoğan’ın yeni sistemle birlikte 1. cumhurbaşkanı mı yoksa 13. cumhurbaşkanı mı olduğuna yönelik zorunlu bir tartışma yaşandığını söyleyen Batum, YSK’ye işaret etti. YSK’nin, 2018’deki seçimlerden sonra Erdoğan’ın 13. cumhurbaşkanı olduğu yönünde karar aldığını anımsatan Batum, adaylık konusunun tartışılmamasının istendiğini ancak iktidar kanadında bu konuda ciddi sıkıntı olduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu, "Kuvvetler ayrılığını getirmek zorundayız" Kılıçdaroğlu, "Kuvvetler ayrılığını getirmek zorundayız"

Seçimlerin yenilenmesine anayasanın 116. maddesinde yer verildiğine, söz konusu maddede “fesih” kavramı yerine “seçimlerin yenilenmesi” tanımının kullanıldığına işaret eden Batum, “Fesihte, feshedilen Meclis’in görev süresi hemen biter, bizde yürütmeye böyle bir yetki verilmemesi için seçim yenilenmesi denmiş. Bir kişi iki defadan fazla seçilemez. Görev süresi bittikten sonra Erdoğan bir daha seçilemez” ifadelerini kullandı.

"SULAR DURULMADAN OLMAZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’nin MYK toplantısında da gündeme gelen 2023 seçimlerinin öne çekileceğini “Kamuoyunda ne görüşülür ne konuşulursa hepsi bizim gündemimize gelir” sözleriyle “onayladı.” Bir gazetecinin, seçim tarihine ilişkin tartışma yaşandığı, 30 Nisan, 7 Mayıs ve 14 Mayıs’ın ifade edildiğini belirterek, “Seçim tarihi öne çekilecek mi tarih ne zaman açıklanır, kamuoyunda konuşulan tarihler gündeminizde mi?” sorusuna Erdoğan, “Sular durulmadan olmaz. Kamuoyunda ne görüşülür ne konuşulursa hepsi bizim gündemimize gelir” yanıtını verdi.