ERKEN HABER AJANSI - Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Tulga Ulus, Ramazan bayramı ve sonrasındaki dönemde, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, bayram boyunca ve sonrasında beslenmelerinde aşırıya kaçmamaları konusunda uyardı.
Bayramlaşmalarda ve rutin beslenme düzenine göre et, yağ ve tatlı tüketimindeki ani artışın, çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve kan şekerinde yükselmelere neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ulus, şöyle devam etti:
“Kırmızı ette kolesterol içeriği fazladır bu sebeple diyabet, kalp-damar ve hipertansiyon hastaları şeker, şerbetli tatlı ve et tüketiminde aşırıya kaçmamalı. Yaşam tarzının neden olduğu hastalıklardan korunmak sizin elinizde. Kalp damar hastalıkları önleyebileceğiniz hastalıklardan. Sigara, alkol, yüksek yağlı yiyeceklerle beslenmek, fiziksel olarak aktif olmayan bir yaşam sürmek gibi etmenler değiştirilebilir risklerdir. Değiştirilebilir risk faktörleriyle müdahale ederek, bütüncül bir yaşam tarzı değişikliğiyle kalp damar hastalıklarından korunabilir ya da hastalığın seyrinin iyileşmesi sağlanabilir.”
-Günde 2-2.5 litre sıvı tüketilmeli
Ramazan ayı boyunca oruç tutulması, öğün miktarının azalması döneminin bittiğini anımsatan Ulus, normal yeme düzenine geçerken daha fazla yemek yeme eğilimine geçilmemesi konusunda uyardı.
Prof. Dr. Ulus, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olanlarım, bayram boyunca ve sonrasında beslenmelerinde aşırıya kaçmamalarını ifade ederek, “Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden artırılmamalıdır. Ramazan boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre sıvı alınması gerekir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla su, ayran, az şekerli limonata, az şekerli, şekersiz komposto, hoşaf gibi sıvı gıdalar tüketilebilirsiniz.”
-Egzersiz kalbe iyi gelir-
Ramazan ayı boyunca vücudun fazla efor harcamadığını, hareketsiz kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ulus, kalp ve damar hastalıklarından korunmada egzersizin çok yönlü etkisi olduğunu kaydetti.
Egzersizin orta düzeyde ve düzenli yapılması gerektiğini anlatan Ulus,
-“Egzersiz; damar sağlığını koruyan iyi kolesterol (HDL) düzeyini artırır, kan basıncını düşürür, enerji harcayarak vücut ağırlığının kontrol altında olmasını sağlar, insülin-kan şekeri dengesini sağlar” dedi.
Bisiklet, yürüyüş, yüzme ve tenis gibi aerobik aktivitelerin oksijen kullanım miktarını artırarak kalp ve kan damarlarının sağlığını koruduğunu bildiren Ulus, “Egzersiz; damar sağlığını koruyan iyi kolesterol (HDL) düzeyini artırır, kan basıncını düşürür, enerji harcayarak vücut ağırlığının kontrol altında olmasını sağlar, insülin-kan şekeri dengesini sağlar, stresle başa çıkmayı kolaylaştırır” diye konuştu.