ERKEN HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında İran’da yapılan üçlü zirvenin ardından yarın Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelmeye hazırlanıyor.
Dünyanın gözünün kulağının çevrileceği görüşme öncesi, Rus basını, masaya yatırılacak konuları gündeme taşıdı.
Rusya’da yayın yapan ve Russia Today bünyesinde bulunan İnosmi, masadaki en önemli konunun Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası operasyonu olacağını aktardı.
Gazete, Erdoğan’ın Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Putin’den Suriye konusunda baskı gördüğünü ve bu bağlamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye’de teröristlere karşı Esad rejimini destekleyeceğiz açıklaması yaptığını yazdı. Görüşmelerde, Ankara ve Şam’ın uzlaştırılmasında ısrar edildiği ve bunun olumlu sonuçlarının alınmaya başlandığı da vurgulandı.
PUTİN’DEN ERDOĞAN’A SÜRPRİZ TEKLİF
İki liderin sadece Suriye dosyasını değil, Karadeniz, Kafkaslar, Libya, Kızıldeniz ve Orta Asya ülkeleriyle ilgili konuları da görüşeceği kaydedildi. Çin-Tayvan krizinin de önemli bir gündem başlığı olacağı vurgulandı.
Gazete, Erdoğan’ın iktidarının ‘sallantıda’ olduğu için Rus liderle yapacağı görüşmenin önemine de dikkat çekerken, ‘Putin, onu yeniden kurtarmaya hazır.’ ifadesinde bulunuldu. Görüşmede, Putin’in Erdoğan’ı ‘Türk Lirasının yeniden değer kazanmasını sağlamak için’ BRICS’e katılmaya davet edeceği de öne sürüldü. BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın ekonomilerini kastetmek için kullanılıyor.
‘TÜRK LİRASI ÜZERİNDEKİ BASKIYI HAFİFLETMEK İÇİN’
Putin’in Erdoğan’ı BRICS’e davet ettiğini aktaran Rus gazete, Türk lirası üzerindeki güçlü baskıyı hafifletecek, enerji alımları için dövizin devam eden tükenmesini durduracak ve Türkiye’yi Rus gazını güney ve orta Avrupa’ya taşımak için kilit bir merkez haline getireceğini de yazdı. Erdoğan’ın Türk lirası üzerindeki baskıyı azaltarak seçimlere eli daha güçlü girmek isteyeceği vurgulandı.
Öte yandan, Soçi buluşmasında Türkiye'nin koordinasyonunda uygulamaya geçirilen tahıl koridoru anlaşmasının işleyişinin ve Akkuyu Nükleer Santrali’nin de ele alınacağı belirtildi.
BRICS NEDİR?
BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur (Brasil, Russia, India, China, South Africa). BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içerisindedirler ve 2050 dünyasında önemli konumları bulunacaktır.
2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC (ya da İngilizce “the BRICs”) olarak adlandırılmıştı. Aynı yıl Çin’in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın da katılımı ile BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirdi.
BRICS ülkeleri, bulundukları bölgelerin bölgesel ilişkileri üzerindeki önemli nüfuz potansiyeliyle tanınırlar ve beş ülkenin hepsi G20 üyesidir. 2009’dan beri BRICS ülkeleri yıllık olarak resmi zirvelerde temaslarını sürdürmektedirler.
Bu zirvelerden sonuncusu 9. BRICS Ülkeleri Zirvesi Eylül 2017’de Çin’in ev sahipliğiyle Xiamen şehrinde yapıldı. Bir sonraki zirve ise Temmuz 2018’de Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapıldı. BRICS ülkeleri terimi Güney Kore, Meksika, Türkiye gibi BRICS ülkeleriyle daha sonra ekonomik iş birliği veya ortaklık yapma kararı almış ülkeleri kapsamamaktadır.