İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polis intiharlarını bir istatistik olarak ele almış, TÜİK verileri gibi makyajlayarak kamuoyuna sunmuş, intiharların gerekçelerini de sıralamış. Hatta intiharların azalmasıyla da övünür gibi ifadeler yer aldı açıklamasında.

Soylu, 2016 yılı ilk 9 ayı ile 2022'nin ilk 9 ayındaki intiharları rakamsal olarak mukayesesi bir tarafa, yıllar bazında intihar sayılarını açıklamadığı gibi pandemi sonrası intiharların artışına bir cümle olarak değindi. Yine rakamlarla polis intiharlarının gerekçelerini sıraladı.

Polislerin veya harhangi bir kişinin intihar etmesine istatistik olarak, rakamsal olarak, gerekçe olarak ele alınmaktan ziyade insani olarak görmek lazım.

Süleyman Soylu'nun açıkladığı polislerin intihar gerekçeleri, sırasıyla evlilik ve aile, ekonomik, psikiyatrik rahatsızlıklar, duygusallık. 

Bu gerekçelere bakıldığında polislerin neden intihar ettiğini doğru tespit etmemize ışık tutuyor.

Bir polis evlilik ve ailevi sebeplerden dolayı neden intihar etsin ki?

Polisin çalışma koşulları, mesai saatleri, sosyal yaşantısı, eşi, çocukları ve diğer aile efradıyla ilişkileri doğrudan etkilemektedir. Eşiyle iletişim kuramayan, çocuğuna zaman ayıramayan bir polisin sağlıklı bir aile ilişkisi yürütmesini beklemek beyhude olur.

7/24 göreve hazır bir şekilde 12/24 adı verilen düzensiz mesai saatleri, polislerin aile içindeki ilişkilerini doğrudan etkiliyor.

Şayet polislerin intihar etmesinin önüne geçilmek isteniyorsa, eşine ve ailesine yeterince zaman ayıracağı, düzenli bir yuva kuracağı, çocuklarını daimi bir okula göndereceği bir ortam oluşturulmalıdır.

Bir polis ekonomik sebeplerden dolayı neden intihar etsin ki?

Polisin elde ettiği gelir, ailesini geçindirmeye, çocuklarının ihtiyacını karşılamaya yetmediği için ekonomik sorun yaşayabilir. Kazancı giderlerine yetmeyen polis memuru, görevi başında bile aklı fikri borçlarındadır, ay sonunu nasıl getireceğindendir.

Şayet polislerin ekonomik sıkıntıdan dolayı intihar etmesi engellenmek isteniyorsa, başta ülke ekonomisini düzelteceksiniz, sonra onurlu bir yaşam sürebilmesi için yeterli olan maaş ödeyeceksiniz. 

Bir polis psikiyatrik hastalıktan dolayı neden intihar etsin ki?

Polislerin yıpranma ve ağır iş gücünde çalıştıkları, yasalarda da var. Emeklilikte 5 yıllık bir erken emeklilik hakkı da bunun için tanınıyor zaten.

Polislerin psikolojisini bozan, görev yaptığı alanda karşılaştığı olaylardan etkilenmesi, bunun da yalnız başından üstesinden gelmesi bekleniyor. Son olarak buna örnek vermek gerekirse, annesinin kafasını kesip balkondan atan bir kişi için polis memuru o..pu ç...cuğu diye bağırabiliyor. Olayın etkisiyle kafası kesilen kadına o...spu demesi, o polisin psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu gösteriyor zaten.

Psikiyatrik hastalıktan kurtarmak için çalışma ortamı ve çalışma koşullarını iyileştirmek yine İçişleri Bakanlığının elinde.

Bir polis duygusallıktan dolayı neden intihar etsin ki?

Kız arkadaşı tarafından reddediliyormuş, bunun için duygusal olarak intihar ediyorlarmış... Bakan Soylu böyle açıkladı. İnsanlarda duygu olması kadar normal bir şey yoktur. Her insanda duygu vardır. Üzülen, kalbi kırılan, kız arkadaşından ayrılan, beklentisi gerçekleşmeyen kaç kişi intihar ediyor Allah aşkına.

İçişleri Bakanlığı, intiharların gerekçelerinde tutanaklara yazdıkları gerekçelerden hareket ediyor. Polisteki ilk ifadeler alınırken yapılan alışkanlıklar, polislerin intiharları için de sürdürülmüş, her birinin ölümüne birer gerekçe yazılıvermiş.

Polislerin bir meslek grubu olarak ele alınıp, intiharların önlenmesi görevinin İçişleri Bakanlığı tarafından üstlenilmesi gerekir. İstatistikler, veriler, rakamlar, gerekçeler intiharları önlemez.

Nüfusunun yüzde 95'inin Müslüman olduğunu tahmin ettiğimiz Türkiye'de, intiharların her açıdan irdelenmesi gerekiyor. İslamiyet'te intiharın yeri yoktur. İnanan insanların intihar etmemesi lazım. Ülkemizde faizin haram olduğuna inanıp faize bulaşmayanımız yok, alkolün haram olduğunu bilim de alkol kullananların çok olması gibi intiharın da dinimizde yeri olmadığını bilip intihar edenler de az değil.

Demem O Ki:

Hayattan bir beklentisi kalmayan, umudunu yitiren, sorunlarının üstesinden gelmeyi başaramayan, inancı zayıflayan her birey intihara meyillidir.  

Temennim Odur Ki:

İçişleri Bakanlığı ve iktidar partisinin, polislerin intiharlarının önlenmesi için gerekçeleri ortadan kaldıracak tedbirleri alması, polislerin onurlu ve huzurlu bir yaşam sürmeleri için gerekli çalışma şartlarını oluşturmasıdır.