ERKEN HABER - 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri için siyasi partiler de milletvekilliği aday adaylığı için koşullarını ve başvuru ücretlerini belirledi.

2023 seçimlerinin 14 Mayıs'ta olacağının kesinleşmesinin ardından partiler, milletvekili aday adaylığı için başvuru tarihlerini ve ücretlerini açıkladı.

Açıklanan başvuru ücreti, parti hesaplarına yatırılacak. AK Parti ise AFAD'ın depremzede hesaplarına yatırılması kararı aldı.

Milletvekili aday adayı olacakların başvuru ücretinin ardından parti il veya ilçe teşkilatlarına seçimlerde harcanmak üzere yapacakları yardım, masraf ve destekler ise adayların maddi gücü oranında değişecek.

ADAYLIK BAŞVURU ÜCRETLERİ VE TARİHLERİ

AK PARTİ

AK Partili Ali İhsan Yavuz, milletvekili şartları ile ilgili, "Seçimlere ilişkin, müracatların il başkanlıkları ve genel merkezden alınması şeklinde karar verildi. Aday müracaatların 16 Mart'a kadar devam edeceğini ve başvuru aidatın bu dönem alınmamasına; bunun yerine AFAD’a bağış şeklinde yapılmasına karar verildi. Başvurular; Yetişkinler için 20 bin TL, kadınlarımız ve gençlerimiz için 10 bin TL şeklinde, engellilerimiz için 5 bin TL şeklinde olacak." dedi.

MHP

MHP'de milletvekili aday adaylığı başvuruları 14 Mart'ta başlayıp 21 Mart'ta sona erecek. Başvuru aidatı olarak adaylardan 3 bin lira alınacak. Yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan ise aidat alınmayacak. Aday adayları, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edebilecek. Adaylar merkezi yoklama ile belirlenecek.

CHP

CHP'de de milletvekilliği genel seçimleri için aday adaylığı başvurusu da 13 Mart’ta başlayacak ve 20 Mart'a kadar sürecek. Başvuru ücreti ise 30 bin lira olarak belirlendi. Başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Başvurular için aday adaylarından ayrıca 3'er bin lira da dosya ücreti alınacak. Depremlerden etkilenen Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay'da başvuru yapacak aday adaylarından ücret alınmayacak.

SAADET PARTİSİ (SP)

Saadet Partisi’nde ise, müracaatlar 13 Mart 2023 Pazartesi başladı, 17 Mart 17.00’de sona erecek. Saadet Partisi milletvekili aday adayı olmak isteyenler müracaatlarını İl Başkanlıklarına veya doğrudan Genel Merkeze yapabilecekler. Saadet Partisi, milletvekili aday adaylığı katkı payı, erkekler için 15 bin TL, kadın ve gençler için 10 bin TL, engelliler için beş bin TL olarak belirlendi. Deprem Bölgesindeki iller için (Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana, Elazığ)aday adaylığı katkı payı alınmayacağı belirtildi.

İYİ PARTİ

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İYİ Parti ve Millet İttifakı olarak 14 Mayıs'ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Seçimi için hazırlıklara başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün, Genel İdare Kurulumuzda seçim takvimine yönelik bazı hususları belirginleştirdik. Milletvekili aday adayı olacak erkeklerden 30 bin lira, kadınlar ve gençlerden 15'er bin lira ücret alacağız. Engelli vatandaşlarımızdan ise ücret almayacağız. Aday adayı başvuruları 15-22 Mart'ta yapılacak. Adayların belirlenmesi konusunda hangi yöntemin uygulanacağına dair Genel Başkanımıza Genel İdare Kurulumuz tam yetki vermiştir."

YENİDEN REFAH PARTİSİ

Yeniden Refah Partisi (YRP), milletvekili adaylığı için başvuru ücreti erkekler için 7 bin 500 TL, kadınlar için ise beş bin TL olarak belirlendi. Deprem bölgesinde olanlar ya da depremden etkilenenlerden ise ücret alınmayacak.

DEVA PARTİSİ

"Kadin aday adaylari için: 2.500 TL,

14Mayis 1993 ve sonrasi doğumlu aday aday: gençler için: 2.500 TL,

Deprem bölgesinden basvuru yapan aday adaylar için: 1.000 TL,

Engelliler aday adaylari için 1.000 TL,

Diger aday adaylari için 5.000 TL."

MİLLETVEKİLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

- 18 yaşını doldurmuş olmak

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

- Kısıtlı olmamak, hür olmak

- Herhangi bir kamu görevinde yasaklı pozisyonda olmamak

- 1 seneden daha uzun bir zaman hapis cezası almamış olmak

- Taksirli suçların hiçbirinden kesinlikle hapis cezası almamış olmak

- Yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olmak. Devlet sırlarını açığa çıkarmak, kaçakçılık vb. gibi suçlar yüz kızartıcı suçlara örnek gösterilebilir.

- İdeolojik gösterilere katılmamış olmak

- Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması

- Eğitim konusunda en az ilkokul diplomasına sahip olması

Akşener masadan kalkınca 30 bin istifa gelmiş! Akşener masadan kalkınca 30 bin istifa gelmiş!

MİLETVEKİLİ OLMAK İÇİN KİMLER İSTİFA ETMELİ?

- Hakim ve savcılar

- Yüksek Öğretim Kurumları'na bağlı kurul üyeleri ve öğretim elemanları

- Silahlı Kuvvet çalışanları

- Yüksek Yargı Organlarına mensup kişiler milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmek zorundalardır.