ERKEN HABER - ÖSYM Başkanlığı tarafından bugün açıklanan YKS üniversitelere yerleştirme tercih sonuçlarının ardından vatandaşlarda konaklama arayışı başladı.

Yaklaşık 3 milyon 100 bin kişinin girdiği YKS'de aldığı puana göre üniversiteye yerleştirilen yaklaşık 850 bin öğrencinin büyük çoğunluğu ikamet ettiği şehrin dışında okumaya hak kazandı.

Bunun üzerine veliler ve üniversiteye yerleştirmeye hak kazanan gençler, internet üzerinden kayıt işlemleri, yurt şartları, özel yurtlar, ev arkadaşı arayışına başladı.

Alım gücünün düştüğü ülkemizde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle öğrencilerin başka bir ilde okutulmasının maddi külfeti, velileri zora sokuyor.

Çoğucuğnun geleceğine maddi imkansızlık nedeniyle engel olmak istemeyen aileler, en uygun ve en az maliyeti olabilecek çözümler üretmeye çalışıyor.

Yurt çıkmaması halinde çocuğunu özel yurtlarda okutma imkanı bulamayan aileler, çocuklarıyla birlikte 5-6 kişinin birlikte ev kiralayarak, masraflarını bölüşmesiyle masrafları en aza indirmeyi planlıyor.

YURT ÜCRETLERİ

Yurt ücretleri, yurdun konumu ve oda seçimine göre farklılık gösteriyor. 2022-2023 dönemi için henüz resmi olarak KYK yurt ücretleri açıklanmadı. Ancak asgari ücret ek zammının ardından ücretlerin yükselmesi bekleniyor. KYK yurt ücretlerinin 500 ila 800 lira arasında değişmesi bekleniyor.

Özel yurt fiyatları da il ve ilçelere göre farklılık gösteriyor. Bu sene özel yurt fiyatlarının yıllık 20 bin ile 80 bin TL arasında değişiklik göstermesi bekleniyor.

İÇİŞLERİ İLE GENÇLİK SPOR BAKANLIKLARI

İçişleri Bakanlığı’nın 81 valiliğe gönderdiği genelgede; eğitim-öğretim dönemi boyunca üniversite öğrencilerinin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olası fahiş fiyat uygulamalarına kesinlikle müsaade edilmeyeceği, barınma sorunu olan öğrencilerin tespit edilerek kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhanelere yerleştirileceği, gerektiğinde sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği sağlanacağı belirtildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında 81 vali ve gençlik spor il müdürleriyle yapılan toplantıda alınan kararlar, “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” konulu genelgeyle valiliklere gönderildi.

Deprem bölgesindeki 4 ilde eğitime başlanıyor Deprem bölgesindeki 4 ilde eğitime başlanıyor

İL KOMİSYONLARI ÖNLEM ALACAK

Genelgeye göre; üniversitelerde yeni eğitim-öğretimin huzur ve güven ortamı içerisinde sürdürülebilmesi amacıyla her akademik yıl öncesi valiler başkanlığında ilgili üniversite yöneticileri ve güvenlik amirlerinin katılımıyla oluşturulan “Üniversitelerde Huzur ve Güveni Artırma İl Komisyonları”; üniversite yerleşkelerinin bina, tesis ve diğer alanlarına ilişkin risk analizlerini yapmaya ve tedbirler almaya devam edecek. 

Üniversitelerde, uyuşturucu suçlarıyla etkin mücadele, suç/terör örgütlerinin eleman kazanımlarının engellenmesi, istismar ve provokasyonların önüne geçilmesine yönelik tedbirler alınacak. Ayrıca yeni eğitim-öğretim dönemi boyunca üniversite öğrencilerinin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olası fahiş fiyat uygulamalarına müsaade edilmeyecek, maddi durumu yetersiz olan öğrencilere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla burs ve konaklamada yardımcı olunacak.

BAKANLIKLAR ARASI KOORDİNASYON KURULACAK  

İl genelinde bulunan otel, pansiyon, apart ve özel yurtların kapasitelerinden faydalanmak üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı ile koordine kurularak kiralanacak. Ayrıca il genelinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı yurtlarından boş kontenjanı olanlar imkânlar dâhilinde kullanılacak. Üniversite yerleşkesi bulunan küçük ilçelerimizdeki barınma sorununun çözümü amacıyla özel idare ve belediyeler tarafından gerekli çalışmalar yapılacak. Kapasite artırımı ve yeni kalacak yerlerin belirlenmesinin beraberinde getireceği personel, malzeme vb. ihtiyaçlar Valiliklerin koordinasyonunda karşılanacak.

FAHİŞ FİYATA MÜSAADE EDİLMEYECEK

Eğitim-öğretim dönemi boyunca üniversite öğrencilerinin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olası fahiş fiyat uygulamalarına kesinlikle müsaade edilmeyecek. Maddi durumu yetersiz olan öğrencilere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla maddi destekte bulunulacak ve burs/kalacak yer konularında yardımcı olunacak. Yerel yönetimlerle iş birliği halinde öğrencilerin kayıt dönemi esnasında ve sonrasında karşılaştığı sorunları (barınma ve ulaşım gibi) iletebileceği irtibat bilgileri kamuoyuyla paylaşılacak. Öğrencilerin üniversite/kampüs yerleşkelerine ve yurtlara kolay ulaşımının sağlanması amacıyla özellikle okul giriş-çıkış saatlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde bulundurularak toplu taşıma vb. araç sayılarının artırılması ve yaşanması muhtemel ya da olası sorunların çözümü için ilgili birimlerle iş birliği sağlanacak.

2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 793 yurt bulunuyordu. 2020-2021 döneminde gelindiğinde ise yurt sayıları 773’e geriledi. MEB verilerine göre 2016’dan bu yana yurt sayısında kayda değer bir artış yok. Devlet yurtlarının sayısı özel yurtlara göre yıllar içinde daha düşük oranda artmış durumda.

Devlet Yurtlarının Mevcut Kapasitesi Azaldı


Türkiye'de 2021 yılı itibarıyla 8 milyon 240 bin 997 üniversite öğrencisi bulunuyor. Bu sayının içinde uzaktan öğretim ve açık öğretim gören öğrenciler de bulunuyor. 2020/21 dönemi itibarıyla özel ve devlet yurtlarında 1 milyon 138 bin 79 kişilik kapasite mevcut. 2019/20 döneminde bu kapasite 1 milyon 171 bin 932 idi.

2019/20 döneminde 703 bin olan devlet yurdu kapasitesinde 2021 yılında yaklaşık 7 bin kişilik bir azalma görüldü. 2021 yılı itibarıyla devlet yurdu kapasitesi 695 bine geriledi.

2020/21 itibarıyla Türkiye'de üniversitelerde örgün öğretimde (birinci ve ikinci öğretim) okuyan öğrenci sayısı 3 milyon 801 bin 294. Buna göre 2019/20 döneminden bugüne örgün öğretimde okuyan öğrenci sayısında artış yaşanırken devlet yurtlarının kapasitesi azalış göstermiş.

Türkiye’de Vakıflara ve Derneklere Ait Yurtlarda 222 Bini Aşkın Yatak Boş Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2020/21 raporundaki verilere göre Türkiye genelinde vakıf ve derneklerin toplam yurt kapasitesi 263 bin 923. Fakat bu yurtlarda 222 bin 453 yatak boş durumda gözüküyor.

İstanbul’da Devlet Yurdu Sayısı Yetersiz Kalıyor


Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’da örgün eğitimdeki üniversite öğrencisi sayısı 2021 itibarıyla 802 bin 131. İstanbul’da giderek artan öğrenci sayısına kıyasla devlet yurtları sayısında gözle görülür bir artış olmadı.

2014/15 eğitim öğretim döneminden bu yana İstanbul'da örgün öğretime kayıtlı öğrenci sayısı yüz binin üzerinde artarken devlet yurdu sayısı aynı kaldı. Devlet yurdu sayısı 2019/20'de 24'e kadar yükselse de 2021 itibarıyla 21. Bunun yanında 2006'dan bu yana İstanbul'daki özel yurt sayısı yaklaşık iki kat artarak 604'e ulaştı.

2021’de İstanbul’daki devlet yurtlarının kapasitelerinde de azalma gerçekleşmiş. 2020’de 25 bin 77 olan yatak kapasitesi 2021 yılında 24 bin 831’e gerilemiş. Son on yılda devlet yurtlarındaki yatak sayısı ise yalnızca on bin arttı.

Ankara ve İzmir’de Devlet Yurtlarında Kapasite Azaldı


2020/21 yılı itibarıyla üniversitelerinde örgün eğitim gören öğrenci sayısı 311 bin 562 olan başkent Ankara’da da öğrencilerin #barınamıyoruz etiketli eylemleri sosyal medyada yankı bulmaya devam ediyor. Ankara’da hâlihazırda KYK yurtlarının kapasitesi ise 27 bin 225. 2019/20 döneminde bu sayı 27 bin 889 idi. 2019 başından 2021 eğitim öğretim dönemi sonuna dek kapasite 564 yatak azalmış.Doğruluk Payı araştırmasından alınan verilerdir.

İzmir’de bulunan üniversitelerde örgün öğretimde ders gören öğrenci sayısı 173 bin 611 iken KYK yurtlarının kapasitesi ise sadece 16 bin 817'de kalmış. İzmir’de zaman zaman devlet ve özel yurt kapasiteleri yakınlaşmış durumda olsa da 2020/21 döneminde İzmir’de de öğrenci sayısı artarken KYK yurtlarındaki yatak sayısı azalmış.