Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ortak paydasında oluşturulan 6'lı masa, ittifak masasına dönüştü.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, partisini kurduğu günden beri sürdürdüğü Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi üzerine parti politika başkanlıklarındaki ekiplerce taslak hazırlandı. Taslağın içerisi dolduruldu, genel çerçeve belirlendi, taslağa son hali verildi.

Babacan, kendisine hayırlı olsun ziyaretinde bulunan ve daha sonra kendisinin iadeiziyaret ettiği muhalefet parti liderlerine bu çalışmadan bahsetti, birlikte bu çalışmayı yürütebileceklerini teklif etti.

Başta CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi liderleri, "kendilerinin henüz böyle bir hazırlığı olmadığını, hazırlık yaptıktan sonra bu konuyu birlikte ele alabilecekleri" konusunda fikir beyan ettiler.

Aradan birkaç ay geçti, muhalefetten tık yok.

Sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk golü attı, konuşmaları sırasında Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e ihtiyaç olduğunu, bu konuda çalışma yürüttüklerini açıkladı. 

İkinci gol İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den geldi. "Çok Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi" üzerinde çalıştıklarını beyan etti. 

Babacan'ın yaptığı çalışma elinde kaldı. Sanki CHP ve İYİ Parti bu sistemi gündeme getirmiş oldu.

Velhasılıkelam nihayetinde Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem gerekçe gösterilerek 6'lı masa dediğimiz oluşum ortaya çıktı,  Kamuoyunda karşılık bulunca, masanın ayakları sağlamlaştırıldı.

 Masanın oturma düzeni bolca tartışıldı, içeriğine dokunulmadı fazla. İftarda bir araya gelen 6 lider, ortak açıklamasında sadece Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkında değil, Cumhurbaşkanı adayı, ABD Başkanı'nın sözde Ermeni soykırımına ilişkin konuşması ve iktidara karşı "işbirliğinin derinleştirilmesi" mesajı verildi.

Artık ittifak olduklarını beyan etmiş oldular.

Henüz seçim ortada yokken ittifakın gündeme getirilmesi, konuşulması veya kurulması, çok da doğru değil. İttifaklar seçim öncesi yapılması gerekiyor. 6'lı masa ittifakın zeminini oluşturmuş oldu böylece.

25 yıl aktif bir şekilde siyaset muhabirliği yapmış olmamın tecrübesi ışığında, bu ittifakın çok erken kurulduğunu söyleyebilirim. Yakın zamanda yaşanacak gelişmeler, beni haklı çıkaracaktır.

6'lı masadan kalkacak, ben bu ittifakın içerisinde yer alamam diyecek olması yüksek muhtemel Saadet Partisi ve Demokrat Parti var. 

6'lı masaya oturmak için can atan ve bu ittifaktan nemalanmak isteyen seçime girmeye hak kazanmış veya hak kazanacak partilerin sayısı azımsanmayacak kadar.

6'lı masaya oturma ihtimali olan partiler şöyle: Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Yeniden Refah Partisi...

HDP'yi yazmama gerek yok. Masanın altında oturduğunu görebiliyorum.

Demem o ki: 6'lı masa, ittifakın zemini olduğu için seçime kadar sürekli masaya oturan veya masadan kalkan partilerle gündeme gelecek.

Temennim odur ki: 6'lı masadaki liderlerin, seçim ittifakı için pazarlığa girişip milletvekili veya bakanlıkları paylaşmaya kalkışmaması ve ülkenin sorunlarına çözüm önerilerini ortaya koymalarıdır.