ERKEN HABER - Birlikte İleri Derneği Genel Başkanı Latif Cem Baran, EYT sorununun çözümü konusunda yaptıkları çalışmaları Erken Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Eyüphan Kılıç'a değerlendirdi.
Avukat Latif Cem Baran, 25 ilde temsilciliklerini oluşturduklarını belirterek, yakın zamanda 81 ilde temsilcilik açmayı hedeflediklerini bildirdi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunuyla ilgili yaptıkları araştırma ve incelemelerin yanı sıra mağdurlarla yapılan görüşmeler sonucunda yasal düzenleme yapılmak üzere hazırlıklarını tamamladıklarını kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüşerek, EYT sorununun köklü çözümü için kanun teklifi önerisinde bulunacaklarını bildiren Latif Cem Baran, yasal düzenlemelerin sorunu ortadan kaldıracak ve bir daha gündeme gelmeyecek şekilde düzenlenmesine yönelik hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.
"YAŞ ŞARTI KALDIRILMALIDIR"
Avukat Baran, EYT sorununun çözümü için şu önerilerde bulundu:
"EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu, ancak yaş şartı ortadan kaldırılarak çözüme kavuşturulabilir. 1999 yılındaki yaş şartı getiren yasal düzenlemenin yeniden önceki haline getirilmesi gerekir. Söz konusu erkeklerde 65, kadınlarda 61 yaş şartı, günümüz şartlarına uygun değil. Toplum istatistiklerine bakıldığında emeklilik yaşı olarak dayatılan yaş, hastalık ve ölüm yaşlarıyla örtüşmüyor. Mezarda emeklilik öngörülmesi kabul edilemez. EYT sorununda öncelikle yaş sınırı şartı kaldırılmalıdır."
"STAJ SÜRELERİ EMEKLİLİĞE SAYILMALIDIR"
Emeklilikte yaş sınırının haricinde en büyük engelin ise prim gün sayılarından kaynaklandığına değinen Latif Cem Baran, özellikle mevsimlik işçiler ve yıllarca sigortasız çalıştırılan işçilerin prim eksikliğinden dolayı mağdurlarının söz konusu olduğunu kaydetti.
EYT konusunda yapılacak yasal düzenlemeye staj mağdurlarının da dahil edilmesini isteyen Baran, "Çıraklık süreleri ve zorunlu staj süreleri, emeklilikten sayılmalıdır. SGK pirimi yatırılma şartı aranmaksızın, devletin zorunlu tuttuğu staj ve çıraklık eğitimleri, SGK'lı gibi kabul edilip, bu süreler hem prim olarak hem de işe başlama tarihi olarak dikkate alınmalıdır. Stajerlik ve çıkarkıl eğitimi, resmi olarak gerçekleştiği için bunun süreleri ve tarihleri çok kolay bir şekilde tespit edilebilir. Yıllar önce staj yapmış kişiler dahi gerek okullarından gerek staj yaptıkları yerden gerekse milli eğitim müdürlüklerinden belge temin edebilirler. Bu belge karşılığında SGK'da emeklilik işlemlerinde dikkate alınabilir" diye konuştu.
Avukat Latif Cem Baran, sorunun çözümü için yaptıkları araştırma ve çalışmaları rapor halinde Bakan Bilgin'e sunacaklarını, bu doğrultuda çözüm getirilmesini talep edeceklerini söyledi.