ERKEN HABER - Avukat Latif Cem Baran, Erken Haber'e yaptığı açıklamada, Birlikte İleri Derneği olarak toplumsal sorunların tespiti ve çözüm önerilerine yönelik kapsamlı çalışma yaptıklarını, bu çalışmalarını ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştıklarını söyledi.
Genel Af konusunda da çalışma yaptıklarını belirten Baran, herkesin hata yapabileceğini, ikinci veya üçüncü bir şansa ihtiyaçlarının olabileceğini belirterek, sıradışı gelişmelerden kaynaklı suçların ve cezaların usul ve esaslarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Avukat Latif Cem Baran, şunları kaydetti:
"Toplumda büyük bir beklenti var, Genel Af adı altında infaz düzenlemesi olabilir. Adını her ne koyarsanız koyun, toplumdaki bu büyük beklentinin karşılanması gerekir. Toplumun büyük bir kesiminde aileleri de ilgilendiren, hükümlüleri ilgilendiren bir konu. Bir rahatlamaya yol açabilir. Devletin varlığına bütünlüğüne karşı suçlara, teröre, çocuk istismarına yönelik suçlar af düzenlemesi içerisinde olmamalıdır."
CEZAEVLERİNİN FORMATI DEĞİŞMELİ
İnsanların işlemiş oldukları suçlarının karşılığı olan ceza yaptırımlarında da çeşitli değişiklikler yapılması gerektiğine dikkati çeken Baran, cezaların dört duvar arasında hapsedilerek infazının sağlanmasının ileriki dönemlerde toplumsal huzursuzluğa yol açtığını belirtti.
Baran, "İnfaz konusunda yapılacak Topluma faydalı işlerde çalıştırma hususu, topluma adaptasyonuna çok büyük katkı sağlayacaktır. İnsanları yıllarca 4 duvar arasında hapsettikten sonra dışarı çıkınca topluma ne kadar uyum sağlaması bekleniyor. Cezaevlerinin formatlarının değiştirilmesi, eğitime yönelik düzenleme yapılmalı,topluma katkı sağlayacak işlerde çalıştırılmalılar." diye konuştu.
Toplumdaki beklentinin Genel Af değil de infaz düzenlemesi şeklinde olması gerektiğini savunan Baran, şöyle devam etti:
"İnfaz düzenlemesi yapılmalıdır. İnfazın yürütülüş şekli, zamanı ve oranı değiştirilmelidir. İşlediği suç adli sicil kaydından kalkmıyor. Tekrar suç işlenmesi halinde daha yüksek ceza çekmesine yol açar. Genel Af yerine infaz düzenlemesi yapılmalıdır. Belli yılların altında, belirli suçlara göre değişebilir.
Günümüz şartlarına uymayan TCK, borçlar kanunu, ceza infaz kanunu, medeni kanun gibi birçok kanun yenilenmesi gerekir. Türkiye'nin tarihine, kültürüne ve geleceğe yönelik köklü yasal değişikliklere ihtiyaç var."