ERKEN HABER - Ankara'nın Kalecik ilçesinde 1980'den beri faaliyet gösteren Kaleiçi Un Fabrikası, ilk günden beri kalitesini artırarak üretimlerini sürdürüyor.
Günlük 200 ton buğday işleme kapasitesine sahip olan fabrikada, Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleriyle unun kalitesinin korunmasının yanı sıra tüketicilere ekstra protein sağlayacak C vitamini katkısı kullanmaya başladı.
Kaleiçi Un Fabrikası İşletme Müdürü Erdal Orhan, 1980'den beri faaliyet gösteren ve taş değirmene sahip fabrikalarında sert buğdaydan un ürettiklerini kaydetti.
Ar-Ge çalışmaları ve laboratuvar denemeleriyle gerçekleştirdikleri un üretimini 45 personelle sağladıklarını bildiren Orhan, başta ekmek olmak üzere unlu mamullerin kokusu ve lezzet kalitesini artırmak için maliyeti yüksek olmasına rağmen sert buğday ununu tercih ettiklerini söyledi.
EKMEĞE TAD VE KOKU VEREN LEZZET
Erdal Orhan, ekmeğe tad ve koku veren ve lezzetini artıran en önemli ve tek faktörün un olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Laboratuvarlarımızda Kunduru ve Kızıltan adı verdiğimiz sert buğdayları test ederek kaliteli üretimimizi sürdürüyoruz. Kalecik ilçemiz yöresinde üretilen sert buğday, un kalitemizi artıran en önemli ham maddemizdir. Orta sertlik ve sertlik oranına göre paçalı buğday denilen karışımlar elde ediyoruz."
Unun tüketilmesi sırasında mutlaka elekten geçirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Orhan, unlu mamüller pişirilmeden önce unun elenerek oksijenle temasının sağlanması gerektiğini, böylece ürünlerin daha fazla hacime ve daha çok lezzete sahip olacağını bildirdi.
İnsan vücudunun ihtiyacı olan D ve C vitaminlerinin çeşitli gıdalarla sağlandığını anımsatan Orhan, yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sonucu üretim esnasında una ekstra C vitamini eklediklerini kaydetti.
Türk Gıda Kodeksi verileri doğrultusunda ürettikleri "katıksız tam buğday" unu ile 43 yıldır üretimlerini sürdürdüklerini belirten Orhan, "Üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığı ülkemizde kalitemizden ödün vermeden katıksız tam buğday unu üretimimizi sürdürüyoruz. Bununla da yetinmeyip unlarımıza ekstra C vitamini ekliyoruz. Maliyeti artırıyor ancak un kalitemizi daha üst seviyelere çıkarmış oluyoruz. Diğer buğdaylardan daha pahalı olmasına rağmen sert buğday kullanmaya devam ediyoruz. Bu da Kaleiçi Un'u diğer unlardan ayıran en önemli özelliğidir" diye konuştu.
"KALİTEDEN TAVİZ VERMEDİK"
Kaleiçi Un Fabrikası Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Duman, fabrikada üretilen pasta, börek, baklavaya yönelik ev unun yanı sıra simit ve ekmek gibi endüstriyel un da üretildiğini kaydetti.
1980'den beri kaliteden taviz vermeden ürettikleri un ile sadece Türkiye'den değil yurt dışından da talepler aldığını bildiren Duman, günlük 200 ton kapasiteyle faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Ürettikleri unlardan fabrikada test üretimi gerçekleştirdiklerine değinen Duman, kalitelerini koruyarak üretim kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmaları olduğunu kaydetti.
Abdullah Duman, "Yurt içinde lojistik ağımız her geçen gün genişliyor. Yurt dışından gelen talepleri karşılamak üzere kapasite artırımıyla dünya piyasasına açılmayı hedefliyoruz. Un üretiminde dünyada rekabet edebilir gücümüzü, ülkemizin kalkınmasına yönelik hamlelerimizde kullanıyoruz. Ülkemizdeki büyük marketler zincirleri ile yurt dışından tercih edilmemiz, kalitemizden ödün vermememizden kaynaklanıyor. Maliyetler artsa bile kar marjımız azalsa bile ülkemize ve milletimize tadına doyamadıkları unumuzu üretmeye devam edeceğiz. Özellikle ekmeğe tadını ve kokusunu veren unumuz aynı zamanda ürünlerin geç bayatlamasını sağlama özelliğine sahip" diye konuştu.
EKMEKTE C VİTAMİNİ ÖZELLİĞİ
C Vitamini (askorbik asit), antioksidant olarak bilinmesine rağmen hamurda oksidan olarak çalışır. Askorbik asit unların bekletilmesi sırasında meydana gelen kuvvetlenmeye benzer bir şekilde etki ederek hamurun daha elastiki olmasını sağlıyor. Böylece gaz tutma kapasitesi yüksek, elastik ve kolay işlenebilir bir hamur elde ediliyor.
Askorbik asidin (C vitamini) un, hamur ve ekmekte başlıca etkileri şöyle:
-Unun olgunlaşma süresini kısaltır.
-Un içindeki protein yapısını güçlendirir.
-Hamurun işleme özelliğini geliştirir.
-Ürün hacmini arttırır.
-Ürünün gözenek ve iç yapısını düzenler.
Ekmek üretiminde askorbik asit kullanımı 30 g/100 kg oranına kadar çıkabilmektedir. Bu oran unun ihtiyacı, ilave edilen diğer enzimlerin miktarı ve üretilecek ürün cinsine göre uzmanlar tarafından belirleniyor.