ERKEN HABER - Kıyafetlerinden dolayı Ahlak Polisi tarafından Mahsa Amini'nin öldürülmesinden dolayı başlayan protesto gösterileri altınca gününde devam ediyor. Çıkan olaylarda can kaybı 34'e yükseldi. İran Devlet Televizyonu, 26 kişinin öldüğünü duyurdu.
Iranlı yetkililer, protestoculardaki ölümlerin güvenlik güçlerince değil silahlı muhalifler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
İran Sağlık Bakanlığı, 61 ambulansın göstericiler tarafından yakılarak tahrip edildiğini duyurdu.
Gözaltına alınanlar ambulanslarla taşındığı için göstericilerin ambulansları hedef aldığı iddia ediliyor.
İNTERNET ERİŞİMİ YASAK
Gösterilerin ülke geneline yayılmasını önlemek ve vatandaşların organize bir şekilde hakeret etmesini engellemek için İran'da dün başlatılan WhatsApp ve instagram erişim engelinin ardından internet de kesildi.
Sosyal medya ağlarına getirilen kısıtlamalara rağmen protestolar devam ediyor.
ABD, Iran'da yaşayan vatandaşların dünya ile iletişimini sağlamaları için WhatsApp erişiminin açılması için çalışma başlattığını bildirdi. ABD, Iran'daki gösterilere destek verdiğini, söz konusu protestoların genişlemesi için çaba gösterdiğini açıklamış oldu.
"AHLAK POLİSİ KÖTÜ MUAMELEDE BULUNMADI"
Amini’nin babası ise yaşamını yitiren kızının herhangi bir sağlık sorununun olmadığını ve gözaltı sırasında kızının bacaklarında ezikler oluştuğunu ve kızının ölümünden polisi sorumlu tuttuğunu söylemişti. Ahlak polisi ise genç kıza kötü muamelede bulunmadıklarını iddia etti.
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, henüz bir açıklama yapmazken, Hamaney’in danışmanı, Amini’nin ailesine bu hafta başsağlığı dileyerek, olaydan üzüntü duyduğunu ve bu olayın takipçisi olacaklarını belirtti.
IRNA haber ajansı, dün güneydeki Şiraz kentinde bir “polis muavininin” aldığı yaralardan ötürü hayatını kaybettiği bildirildi.
Kermanşah bölgesinde ise kent savcısının açıklamasına göre dün çıkan çatışmalarda 2 kişi öldü.
SAÇLARINI KESTİLER
Çoğunlukla kadınların katıldıkları ülke çapındaki gösterilerde, göstericiler başörtülerini havada salladılar, yaktılar ve saçlarını kestiler.
Bir videoda, Tahran Üniversitesi’ndeki yüzlerce göstericinin “diktatöre ölüm” sloganı attıkları görüldü ancak videonun doğruluğu henüz teyit edilmedi.
İran’da yaşanan olay Türkiye’de de tepki çekmişti. Bir gösterici öldürülen genç kadına dikkat çekmek için saçını kesmişti.
Iran'da kesik saçtan yapılan bayrak ise gösterilerin sembolü haline geldi.
"GÖSTERİLER KOMPLOCULAR ORGANİZE EDİYOR"
İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada gösterilerin komplocular tarafından yapıldığını ve hem ülke içindeki hem de ülke dışındaki unsurların bu gösterilerin arkasında olduğu belirtildi.
Açıklamada, “İran İslam Devleti’nin tarihi yabancı düşmanlarla birlikte hareket eden yerli fırsatçılarla dolu. Bu düşmanlar her fırsatı kullanarak İran’a saldırmak için harekete geçmiştir” denildi. İran Devrim Muhafızları ayrıca göstericilere “IŞİD benzeri” yorumunu yaparken, “Kadının ölümüyle ilgili yanlış ve taraflı iddialar ortaya atılıyor ve İran halkı üzerinde psikolojik operasyon yapılıyor” ifadelerine yer verildi.
İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, İran halkına da destekleri için teşekkür edilirken Amini’nin ailesine ve yakınlarına baş sağlığı dileğinde de bulunuldu.