ERKEN HABER - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucular Kurulu ve Genel Merkez Yönetim Kurulu (GMYK) Üyesi İlker Çelik, depremlerde engellilerin sorunlarına dikkati çekti.
Türkiye'de depremzedelerin yaşadığı zorlukların aradan bir ay geçmesine rağmen devam ettiğini belirten Çelik, "Bu zorlukların en büyüklerinden biri, engellilerin deprem sonrası yaşadığı sorunlardır. Engelli bireylerin çadırlarda yaşadıkları zorluklar, büyük bir insani sorun olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.
Deprem gibi acil durumlarda, engelliler için özel olarak hazırlanmış çadırların bulunması gerektiğini kaydeden Çelik, şöyle devam etti:
"Ancak ne yazık ki son depremlerde engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun çadırların yetersiz olduğu ortaya çıktı. Bazı engelli vatandaşlar, diğer depremzedelerle birlikte aynı çadırları paylaşmak zorunda kaldılar. Bu da engelli bireylerin özel ihtiyaçlarının karşılanmasını imkansız hale getirdi.
Son dönemde yaşanan depremler, ülkemizde acil durum yönetimi ve hazırlıklarına ilişkin ciddi sorunların olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak bu sorunların en büyüklerinden biri, engellilerin deprem gibi acil durumlarda güvende olmalarını sağlamak için yeterli hazırlıkların yapılmamasıdır."
"ENGELLİLERİN İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINMALI"
Deprem gibi afetlerin, herkes için büyük bir risk oluştururken, engelli bireyler için bu riskin daha da yüksek olduğunu anımsatan İlker Çelik, şunları kaydetti:
"Fiziksel engeli olanlar, yürüme güçlüğü çekenler, işitme veya görme engelli olanlar, yaşlılar ve çocuklar gibi gruplar, deprem gibi acil durumlarda özellikle savunmasızdırlar. Bu nedenle, engellilerin acil durum yönetimi ve hazırlıklarına dahil edilmeleri ve ihtiyaçlarına uygun tedbirlerin alınması büyük bir önem taşır.
Ancak ne yazık ki, son depremlerde engellilerin ihtiyaçlarına uygun hazırlık yapılmadığı durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Engellilerin yaşadığı binaların yeterli şekilde depreme dayanıklı olmadığı, engelli vatandaşların acil durumların haberdar edilmesi için uygun şekilde bilgilendirilmediği veya tahliye yollarının engellilerin ihtiyaçlarına uygun olmadığı gibi sorunlar, deprem sonrasında ortaya çıkan acı tabloyu daha da derinleştiriyor.
Bu büyük insanlık sorununun çözümü için, öncelikle acil durum yönetimi ve hazırlıklarında engellilerin ihtiyaçlarının dikkate alınması gerekiyor. Engellilerin yaşadığı binaların depreme dayanıklılığına yönelik denetimlerin sıklaştırılması, engelli vatandaşların deprem ve diğer acil durumlarda hızlı ve etkili bir şekilde bilgilendirilmesi, tahliye yollarının engellilerin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi gibi tedbirlerin alınması gerekiyor."
"FARKINDALIK YARATMAK ÖDEMLİ BİR ADIMDIR"
Bu konuda farkındalık yaratmanın önemli bir adım olacağını belirten Çelik, "Engellilerin acil durumlarda karşılaşabilecekleri risklerin, nasıl önlemler alınabileceğinin ve ne tür tedbirlerin alınması gerektiğinin halkımıza anlatılması gerekiyor. Medya, sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları, engellilerin deprem ve diğer acil durumlar karşısında güvende olmalarını sağlamak için ortak bir çaba içinde olmalıdır.
Ayrıca, bu konuda farkındalık yaratmak da önemli bir adımdır. Engellilerin deprem ve diğer acil durumlarda karşılaşabilecekleri risklerin, nasıl önlemler alınabileceğinin ve ne tür tedbirlerin alınması gerektiğinin halkımıza anlatılması gerekiyor. Medya, sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları, engellilerin deprem ve diğer acil durumlar karşısında güvende olmalarını sağlamak için ortak bir çaba içinde olmalıdır." diye konuştu.