ERKEN HABER - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucular Kurulu ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İlker Çelik, yaşanan depremlerin ardından mağdur olan depremzedeler için çözüm önerilerinde bulundu.
Depremzedelerin öğrenci yurtları ve özel otellere yerleştirilmesinin soruna çözüm getirmediğini savunan Çelik, öğrencilerin yüzyüze eğitimden mahrum bırakıldığını, otellerin ise Nevruz Bayramı nedeniyle rezervasyona başlayacakları için mağdur olacaklarını söyledi.
"Taşıma suyla değirmen dönmez" deyimini anımsatan Çelik, şimdiye kadar mağdur edilen depremzedelerin sorunlarına gerçekçi çözümler için sağlıklı kararlar verilmesi gerektiğini bildirdi.
KONUT STOKLARI
Türkiye'de hali hazırda binlerce konut stoğu bulunduğunu kaydeden Çelik, hali hazırda boş bulunan konutların devlet tarafından kiralanarak depremzedelere tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.
İlker Çelik, mağduriyetlerin giderilmesi için şu çözüm önerilerinde bulundu:
"İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehrimizde boş konut stoğu var. Sadece bu üç şehirde 200 bini aşan boş konut stoğu mevcut. Depremzedeler için otel ve yurtlar çözüm değil! Aile hayatına dönüş sağlanmalı.
Nevruz ile oteller İran’dan başlayarak rezervasyonları kabul edecektir. Bu konutların kirası hazine tarafından karşılanıp kalıcı konutlar yapılana kadar depremzede aileler oralara yerleştirilmelidir"
İSTİHDAM SAĞLANMALI
Yaşanan depremlerde yüzbinlerce insanın yakınlarını kaybetmenin yanı sıra, mallarını, evlerini ve işlerini kaybettiğini vurgulayan Çelik, sağ kurtulan depremzedelerin günlük yaşamlarını sürdürmeleri için ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini söyledi.
Çelik, "Depremzedelere 10-15 bin liralık yardımlarla hayat idame edilmez. Bu nedenle bir an önce istihdam olanakları sağlanmalı. İşverenlere yönelik sigorta primi ve vergi desteği sağlanarak deprem mağduru yurttaşlarımızın istihdamının önü açılmalıdır" dedi.
ÖZEL GEREKSİNİMLİLERİN NAKLİ
Yaşlı, engelli, özel gereksinime ihtiyaç duyan, kronik hastalığı bulunan, tedavisi ayaktan devam eden depremzedelerin 3. Basamak sağlık kuruluşlarının olduğu şehirlere hemen nakledilmesini öneren Çelik, bu depremzedelerin tedavi edildiği illerde devlet tarafından kiralanacak evlere yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Çelik, yaşamı daha da zora sokan çadır ya da konteynerlerin çözüm olmayacağını belirtti.
İlker Çelik, yardımların sadece Ziraat Bankası tarafından yapılması nedeniyle depremzedeleri banka önlerinde kuyruklarda beklemeye mecbur bırakıldığını söyledi.
Çelik, söz konusu yardımların tüm bankalardan ücretsiz alınmasına imkan tanınmasının zaruri olduğunu kaydetti.
KIZILAY'IN ÇADIR SATIŞI
Kızılay’a bağlı iştirakin ticari faaliyetinin hukuki ama gayri ahlaki olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
"Kızılay'ın çadır satışı hukuki olabilir ancak afet anında yaptıkları satışlar gayri ahlaki olmuştur. Satışlar yasalara uygun ancak helal değildir, afeti fırsata çevirmektir.
Kızılay’a bağlı şirket ve kuruluşun birinci önceliği çadır, temel gıda ve ihtiyaç duyulan yardımları Kızılay için üretip ücretsiz olarak afet bölgesinde vatandaşla buluşturmaktır. Şayet elinde çadır var ve bu çadırları depremzedelere bedelsiz vermek yerine AFAD ve AHBAP'a parayla satıştan sağladığı kazanç, güven kaybına ve yapılacak yardımların önünün kesilmesine yol açmıştır."
ULUSLARARASI DENETİM ÖNERİSİ
Depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa dileklerini ileten Çelik, çözüm önerilerine şöyle devam etti:
"2005 yılı sonrası inşa edilen bir bina 'erişilebilirlik' standartlarına uygun yapılmamışsa, doğru denetime tabi tutulmamıştır ve risk oranı yüksektir.
Bu nedenle bütün bina denetimleri bağımsız ve uluslararası akredite kuruluşlar tarafından yapılmalı."
DEPREMLER DEVAM EDERKEN KONUT YAPILMAZ
Bölgede 5 büyüklüğüne kadar 11 bin artçı depremin yaşandığını ve halen yer sarsıntılarının devam ettiğine dikkati çeken Çelik, şöyle devam ett:
'Lütfen aynı hatayı yapmayın, kalıcı konutları kâr için değil can için yapın.
Çadırların yerleri bile yanlış seçildi.
Konut üretimi için bir yıl süre istediler. Zemin etüdü, mimari projeler, statik proje, detayları ve teknik şartnameler hazır demektir. Bunları paylaşacak mısınız? Canlarımızı kaybettik, emanetlerini kaybetmeyelim.
20 yıldır beton dökme heveesiyle hareket eden iktidar, maalesef konut yapmayı henüz öğrenememiş. DEVA Partisi olarak yayımladığımız sorunlara bütüncül bakan eylem planlarımızla sadece şehirler ve konut yapmayacağımızı, içinde mutlu yurttaşların yaşadığı bereketli yuvalar inşa edeceğiz. Seçimlerden sonra ülkemizi yeniden ayağa kaldıracağız. İnsanı merkezine alan insan onuruna yaraşır hayatların devam edeceği, erişilebilir doğayı koruyan huzurlu bir Türkiye'de hep birlikte yaşayacağız."