ERKEN HABER - Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı

EYT NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?

Toplantıda EYT düzenlemesine ilişkin son durum değerlendirildi. EYT düzenlemesi Aralık ayında Meclis'e gelecek. 2023 bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından EYT düzenlemesinin Meclis'e gelerek Ocak 2023'te yasalaşması bekleniyor.

TBMM'DEKİ SÜREÇ

EYT'ye ilişkin yasal düzenleme TBMM Başkanlığına sunulduktan sonra, başkanlık esas komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu'na ve diğer alt komisyonlara havale edecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildikten sonra Genel Kurul gündemine alınacak. 

Genel Kurul'da öncelikli görüşülmesi için önerge verilerek, diğer tasarı ve tekliflerin ön sırasına alınacak.

TBMM Genel Kurulu'nda 16 Aralık tarihine kadar Bütçe dışında herhangi bir kanun görüşülmeyecek. Bütçe bittikten sonra 1 hafta tatil yapacak olan Meclis, 27 Aralık'ta yeniden çalışmalarına başlayacak.

Bu nedenle EYT'lilere ilişkin tasarının görüşülmesi ve kabul edilmesi bu yıl mümkün gözükmüyor.

Tek bir ihtimal olarak, 27 Aralık'ta ivedilikle Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüp kabul edilmesi, 24 saat geçtikten sonra Genel Kurul'da verilecek önerilerle 29 Aralık'ta görüşülerek kabul edilmesi söz konusu. Bu ihtimal, şu aşamada imkansız gözükmektedir.

Ocak 2023'te çıkarılacak yasanın uygulanma tarihi olarak 1 Ocak 2023 şeklinde kabul edilmesi söz konusu. 

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT'li olmak için öncelikle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamak ve prim yatırmak gerekiyor. Herhangi bir prim şartı getirilmese bile 8 Eylül 1999 öncesinde prim şartı SSK'da 5.000 gün olarak uygulanıyordu. Buna göre en az 5.000 günün olması gerekiyor. Yine SSK'lılar için erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıl bekleme süresi bulunuyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise erkeklerde 9.000 gün (25 yıl), kadınlarda ise 7.200 gün (20 yıl) prim isteniyor.

EYT'DE YAŞ SINIRI VAR MI?

Hemen şunu belirtelim ki, kesin olmamakla birlikte EYT düzenlemesinde yaş şartının ortadan kaldırıldığı düşünülüyor. 18 yaşında işe başlayan bir kişi 25 yıl eklendiğinde 43 yıl erkeklerde, kadınlarda 38 yaş zaten sistemde otomatik olarak görülecek. Düzenlemeye ilişkin detaylar bu ay Meclis'te görüşülecek. EYT şartları açıklanır açıklanmaz ahaber.com.tr'de olacak.

EYT'LİLERE TAZMİNAT HAKKI

EYT yasası ile ilk etapta 1.5 milyon sigortalının emekli olacağı belirtiliyor. EYT yasasından etkilenecek ve emekli olacak sigortalıların büyük çoğunluğu bir işyerinde çalışıyor. Dolasıyla emeklilik işlemleri için bu vatandaşların işten çıkış belgesi alması gerekecek.Emeklilik için işten ayrılan çalışanlar son işyerlerinde en az 1 yıllık kıdemleri de varsa tazminat hak ediyorlar. Bu durum kıdem tazminatını düzenleyen 1475 sayılı yasanın 14. Maddesi'nin 4. Fıkrası'nda şöyle ifade ediliyor: "Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla..." Bu amaçla işten ayrılan sigortalılar çalıştıkları sürenin son brüt maaşlarıyla çarpılması sonucunda ortaya çıkan rakam kadar tazminat alabiliyorlar.

Köprü ve otoyollar milyarları yutuyor Köprü ve otoyollar milyarları yutuyor