ERKEN HABER - Özel Haber - Emeklilikte Yaşa Takılanların aylardır beklediği yasada sona gelinildi.
Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.
Plan ve Bütçe Komisyonu, söz konusu yasa teklifinin görüşülmesi gereken esas komisyon olduğu için bu komisyonda kabul edildikten sonra diğer Genel Kurul'a gelecek.
Bugün görüşmeleri tamamlanarak kabul edilecek olan EYT yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'na gönderilecek.
GÜNDEMİN ÖN SIRASINA ALINACAK
TBMM Genel Kurulu, bu haftanın son toplantısını bugün yaptığı için salı gününe kadar toplanmayacak.
7 Ocak Salı günü saat 15.00'te toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ve MHP'nin vereceği önergeyle EYT yasa teklifi gündemin ön sıralarına çekilecek.
Gündemin ön sıralarına çekilmesi beklenen teklif, 7 Ocak'ta Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacak. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ve maddelerinin kabul edilmesinin ardından teklif yasalaşmış olacak.
7 Ocak'taki Genel Kurul görüşmelerinin gece 24.00'ten önce tamamlanması bekleniyor ancak Genel Kurul görüşmelerinde EYT'ye ilişkin her parti sözcüsünün söz alıp konuşması, bu konuşmalar sırasında tartışmaların yaşanması halinde teklif, gece yarısından sonra kabul edilecek.
SONRAKİ SÜREÇ
7-8 Ocak'ta yasanın kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yasanın uygulamasına ilişkin yönetmelik çıkaracak.
Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yasanın uygulama usul ve esasları da belirlenmiş olacak.
Bu doğrultuda EYT'li olanlar en geç 15 Şubat itibariyle emeklilik başvurularına başlamış olacak.
EYT'DE PRİM ŞARTI
TBMM Başkanlığına sunulan yasa teklifine göre EYT'lilerde yaş şartı kaldırılarak prim şartı getirildi.
Daha önce 5 bin iş günü olarak açıklanan prim gün sayısı, yasa teklifiyle kademeli olarak 5975 prim gün sayısına çıkarıldı. Böylece Emeklilikte Prime Takılanlar (EPT) mağduriyeti oluştu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul görüşmelerinde prim şartının kaldırılma ihtimali bulunmuyor.
Her ne kadar milletvekillerinin imzasıyla Meclis'e sunulsa bile yasa teklifinin içeriğine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin karar verdi.
EYT'li vatandaşların, prim şartının 5 bin güne indirilmesine ilişkin beklentisi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 Ocak'taki Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası veya 8 Ocak'taki TBMM Grup Toplantısında yapacağı konuşmada müjde olarak prim şartını kaldırabileceği yönünde beklentisi bulunuyor.