ERKEN HABER - Şanlı Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini Anma Günü’nün 58’inci yıl dönümü nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Erenköy Şehitliği’nde anma töreni düzenleniyor. 

Milli Günleri Kutlama Merkez Komitesi'nce düzenlenen tören, çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Törende, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yenierenköy Belediye Başkan Vekili Küfi Tulga ve Erenköy Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Arıkan birer konuşma yaptı.

Anma töreni, şehitliğin gezilmesi, şehit kabirlerine çiçek bırakılması ve kabir başında dua okunmasıyla tamamlandı.

ATATÜRK BÜSTÜ AÇILDI

Törenin ardından protokolün katılımıyla Mustafa Kemal Atatürk Büstünün açılışı yapıldı, fotoğraf sergisi gezildi.

Erenköy Direnişi’nde yaşananlar ve o dönem Türkiye’den gelen desteği konu alan iki senaryo sergilendi, müze gezildi.

İzaz ikramın ardından anma töreni kapsamında KKTC Okçuluk Federasyonu’nca düzenlenen 5-16 yaş grupları arasında yapılan yarışmada başarı elde edenlere madalyaları takdim edilecek.

Şehitlik Özel Defteri imzalandı

CUMHURBAŞKANI TATAR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehitlik Özel Defterine şunları yazdı:

“Aziz Şehitlerimiz, Vatan bildiğimiz bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde ortaya koyduğunuz cesaret, üstün irade ve büyük fedakarlıkla gerçekleştirdiğiniz Erenköy Direnişi’nin 58. yıl dönümünde bugün, bir kez daha manevi huzurunuzda saygı ve minnet duygularımızla eğiliyoruz.

Siz Aziz Şehitlerimiz sayesinde Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihinde Çanakkale Destanı’na eş bir şekilde yer bulan Erenköy Direnişi ile canlarınız pahasına Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye ile olan yegâne irtibat bölgesi muhafaza edilmiş ve halkımızın kutsal direnişinde destansı bir zafer elde edilmiştir.

Kıbrıs Türk halkı bugün öz vatanında, kendi devletinin çatısı altında hür ve güven içinde sizin unutulmaz mücadeleniz ve fedakarlıklarınız sonucunda yaşamaya devam ediyor. Aziz Şehitlerimiz rahat uyuyunuz; bize emanet ettiğiniz ulusal değerler, maneviyat, ilham ve güçle, Kıbrıs Türk halkının dünyada hak ettiği yere ulaşması için azim ve kararlıkla mücadeleye devam edeceğiz; sizleri asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Manevi huzurunuzda bir kez daha saygı ve minnetle eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

KTBK KOMUTANI TÜMGENERAL SEZAİ ÖZTÜRK

KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk de Şehitlik Özel Defterine şunları yazdı:

“Aziz Şehitlerimiz, Bu cennet vatanda uğradığınız haksız zulme boyun eğmeyerek, başı dik ve hür yaşamak pahasına, üstün bir cesaret ve fedakarlıkla destan yazdığınız Erenköy Direnişi’nin ölümsüz anısına, manevi huzurunuzda bulunmanın gururunu yaşıyoruz.

Milli ve manevi değerler uğruna canını seve seve feda eden sizler, karakteri bağımsızlık olan asil Kıbrıs Türk halkının yaşadığı toprakları vatan yaptınız.

Milli benliğini bilmeyen milletlerin başka milletlerin avı olacağı bilinciyle; söz veriyoruz ki dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de Yüce Türk Milleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Türk halkının istiklali ve bekası için, haysiyeti ve şerefiyle yaşaması için daima yanında olacaktır.

Kıbrıs Türk halkının mücadelesine yön vermiş ve en yüce rütbeye ulaşmış sizlerin emaneti bu güzel vatana “ölürsem şehit, kalırsam gazi” anlayışı ile sahip çıkmaya kararlıyız. Sizleri minnet ve şükran duygularımızla yad ediyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

GKK KOMUTANI TÜMGENERAL ZORLU TOPALOĞLU

GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ise özel deftere şunları kaydetti:

“Aziz Şehitlerimiz, Kıbrıs’ta Türk Milli mücadele ateşi kıvılcımının atıldığı Şanlı Erenköy Direnişi’nin 58’inci yıl dönümünde bir kez daha manevi huzurundayız.

Sizler bitmek tükenmek bilmeyen Rum saldırılarına karşı bir avuç kahraman vatansever olarak burada yaşayanlar ile okullarını yarı bırakarak gelenler bu topraklar için kanlarınızı akıtarak, canlarınızı feda ederek şehadet mertebesine ulaştınız. Bütün dünyaya bir avuç Türk’ün kendinden kat ve kat fazla sayıda düşmana karşı, onuru, bayrağı ve özgürlüğü uğruna verdiği mücadelede yenilmesinin mümkün olmadığını bir kez daha gösterdiniz. Erenköy’den başlayarak kat edilen yol ve bugün egemen varlığımız sizlerin sınır tanımayan özverinizin bir sonucudur.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı olarak bizler, 58 yıl önce hayatınız pahasına koruduğunuz bu kutsal toprakların yılmaz bekçisi olmaya ve yaktığınız varoluş meşalesini daima parıldatmaya devam ettireceğimize söz veriyoruz.

Aziz Şehitlerimiz sizlere şükranlarımızı sunuyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Tatar: “Cengiz Topel halkımızın yüreğinde yaşıyor”

MİHENK TAŞI ERENKÖY DİRENİŞİ

8 Ağustos 1964 Erenköy Direnişi, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin en önemli mihenk taşlarından biri olarak kabul ediliyor.

58 yıl önce Türkiye’de yükseköğrenimlerini yarıda bırakarak Erenköy’e çıkan ve aralarında İngiltere’den de gelenlerin yer aldığı yaklaşık 500 Kıbrıslı Türk genci, Erenköy halkı ile birleşerek, Erenköy’de eldeki kıt imkanlarla Rum ve Yunan ordusuna karşı destansı bir direniş sergiledi.

Bu direniş sayesinde, Kıbrıslı Türklerin Türkiye ile tek deniz bağlantısı olan ve silah ikmali için bir köprübaşı konumundaki Erenköy’de Rum saldırılarına karşı konulup, geri püskürtüldü. Kıbrıslı Türk gençler, Kıbrıs Türk halkının özgürlük savunmasında gösterdikleri kararlı mücadele ve fedakarlıkla büyük bir başarı örneği verdi.

Denizli'de anne vahşeti: bebeğini öldürüp evi yakmış Denizli'de anne vahşeti: bebeğini öldürüp evi yakmış

Erenköy’de Kıbrıs Türk varlığının korunduğu bu mücadele tarihe “Şanlı Erenköy Direnişi” olarak geçti.

ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL

Türk Hava Kuvvetleri tarihinin unutulmaz isimlerinden biri olan Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Hava Kuvvetleri'nin ilk şehidi olarak anılmaya devam ediyor. Kıbrıs'ta şehit düşen Topel'in anısı bugün birçok cadde ve sokakta yaşatılıyor. Peki, Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel kimdir, ne zaman ve neden öldü?

1934 yılında İzmit'te dünyaya gelen Topel, dört çocuklu ailenin üçüncü çocuğudur. Bandırma'da başladığı ilköğrenimine babasının tayin olduğu Gönen’de devam etti.

1943 yılında babasını kaybetti. Babasını kaybettikten sonra ailesi İstanbul'a yerleşti. Topel, Kadıköy İlkokulu'nda ilköğrenimini, Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu’nda ortaöğrenimini tamamladı.

Lise öğrenimine, Haydarpaşa Lisesi'nde başladıktan sonra Kuleli Askeri Lisesi’ne geçti. 1953 yılında askeri liseden mezun oldu ve Kara Harp Okulu'na girdi, 1955 yılında asteğmen rütbesi ile mezun oldu. Kara Harp Okulu'ndan mezun olduğu yıl Türk pilotlarına NATO kapsamında verilen eğitimlere katılarak önce Gaziemir’de, daha sonra da Kanada’da eğitim gördü. Kanada'daki 20 aylık eğitimi sırasında lisan kursu, T-6 uçağı ile başlangıç pilotaj eğitimi, T-33 uçağı ile tekamül pilotaj eğitimi ve F-86 uçağı ile av eğitimi aldı. T-6 uçağı ile 181,35 saat, T-33 uçağı ile 83,15 saat ve F-86 uçağı ile 25 saat uçuş yaptı.1957’de pilot brövesini taktı;Türkiye'ye dönerek Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı. 112. Filo Komutanlığında F-100 uçağında harekat yapabilecek yeteneklere sahip bir pilot olarak yetişti. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.

8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs'taki Erenköy Direnişi'ne Türkiye'nin havadan müdahalesi sırasında Topel, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait dörtlü F-100 kolunun lideri olarak görevlendirildi. Gemikonağı Limanı’nda bulunan Rum gemisini bertaraf etmek üzere dalış yaptığı sırada uçağı, uçaksavar ateşi ile yara aldı.  Koltuğunu fırlatıp uçaktan paraşütle atlayarak Gaziveren, Elye ve Çamlıköy Türk yerleşim yerleri arasındaki Peristeronari adındaki (günümüzdeki adı Cengizköy) Rum köyü yakınına indi. Onu kurtarmak için bir girişim oldu ancak sonuçsuz kaldı. Türkiye, pilotunun geri verilmesini talep etti ve aksi takdirde intikam taarruzları yapacağını bildirdi.