ERKEN HAHBER - İlaç fiyat kararnamesindeki yeni düzenlemeyi yeterli bulmayan Eczacılar, ülke genelinde iş bırakma kararı aldı.

Artan enflasyonla birlikte liranın değer kaybı yaşamasından dolayı pek çok sektör gibi ilaç sektörü de zorluk içinde. Uzun zamandır çağrılar yapan ancak karşılık bulamayan eczacılar çareyi grev yapmakta buldu.

KARLARINA ZAM YAPILDI

Eczacıların kar oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde Temmuzda yapılan son güncellemede, eczacıların beklediği gibi karlarına bir iyileştirme sağlayamadı.

100 TL'yi bulan bir ilaçtan, daha öncesinde yüzde 25 kar alan eczacılarda bu kar oranı yüzde 28'e yükseldi. 200 TL ve üstündeki ilaçlarda ise kar oranı yüzde 12'den yüzde 13'e çıkarıldı.ı. Yapılan kar güncellemesinden memnun olmayan eczacılar, tüm ülkede iş bırakma kararı aldı.

Türkiye genelinde ortalama 25. bin eczane vatandaşa hizmet veriyor. Eylem takvimine dair gerekli açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacak olan eczacılar, nöbetçi eczane sayısını artırarak hizmetlerini aksatmayacak.

Deprem psikolojimizi bozdu Deprem psikolojimizi bozdu

"ECZANELER KAPANMA NOKTASINDA"

İlaç fiyat kararnamesine yeni güncelleme gelmesini talep eden İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, “Aksi takdirde eczacılar olarak ayakta kalamayacağız” dedi.

Pınar Özcan, “Eczacıların kârını belirleyen Türk Lirası baremi 13 yıl öncesine ait. 13 yıl önceki 10 TL, bugünkü 10 TL değil. Bizim kârımız her güncellemede eriyor. Her zamla bu kârın düşmesi, bizi kredi çekmeye itti. Meslektaşlarımız mesleklerini bırakıyor. İki eczaneden biri kapatma tehlikesi ile karşı karşıya. Güncelleme, enflasyon oranında yapılmadığı için bizi tatmin etmedi. Yaşayabilmek için bu eylem kararını almak durumunda kaldık” dedi.

İlaç fiyatlarında yapılan düzenlemelerle her ay otomatik olarak dövize endeksli olarak bütün ilaçlara zam geliyor. Eczacıların kar oranı, yaptıkları satışlar üzerinden hesaplanıyor.

Eczacıların devlet adına reçete yazılan hastalardan tahsil ettiği hastane katkı payları ise Sağlık Bakanlığına aktarılıyor.