ERKEN HABER - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı. 
Diyarbakır Hz. Süleyman Camii Meydanı’nda düzenlenen basın toplantısına, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’nun yanı sıra AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkileri ve festival paydaşları katıldı.

sur1

Kral Şakir, depremzede çocuklarla buluştu Kral Şakir, depremzede çocuklarla buluştu

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Diyarbakır’ın bu sene Türkiye Kültür Yolu Festivallerine ilk kez dahil edildiğini belirterek, Diyarbakır’ın kültürel mirasını taçlandırmak için düzenleyecekleri Sur Kültür Yolu Festivali ile ülkenin kültür sanat zenginliğini tüm dünyaya duyurmayı amaçladıklarını bildirdi.
Demircan, Diyarbakır olmadan dinler, medeniyetler ve gastronomi tarihinin yazılamayacağını belirterek şunları söyledi:

“Kültür Yolları Festivallerinin düşünsel zemini nedir diye soracak olursak, insanın temelde 3 varlığı vardır, bir ruhu, onun kişiliğidir. Bedeni onun kimliğidir, bir de aklı vardır ki insanı var eden en önemli varlığıdır. Toplum hayatının da 3 temel özelliği vardır; Toplumun ruhu kültürüdür buna somut olmayan miras diyoruz. Toplumun bedeni, şehridir, aklı da sanattır. Binlerce yıllık medeniyete ev sahipliği yapmış, bir geçiş noktası olan Türkiye’mizde, farklı medeniyetlerin yaşadığı Anadolu coğrafyasındayız. İstanbul ve Diyarbakır gibi önemli şehirlerimiz, bizim gurur kaynağımızdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak iki temel hedefimiz vardır. Kültürel değerleri ve mirası korumak, bunu Vakıflar aracılığıyla yapıyoruz. Öte yandan bizi biz yapan bütün şehirlerimizdeki somut olmayan miras olarak vurguladığımız, gastronomiden modaya kadar birçok alanda bu mirası koruyarak gelecek nesillere aktarmayı ve bütün dünyaya bu kültürümüzü yaymayı hedefliyoruz. 12 bin yıllık tarihiyle farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan kadim şehir Diyarbakır’ı, bugün Sur Kültür Yolu Festivali ile bu kültürü tanıtma fırsatını yakalamış bulunuyoruz.”

sur
Bu sene Kültür Yolu Festivalleri kapsamına dahil ettikleri Diyarbakır’da, 8-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Sur Kültür Yolu Festivalinin 2 binden fazla sanatçının katılımıyla, 600’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacağını anlatan Demircan,  şöyle devam etti:
“Ülkemizin markalaşma yolunda önemli adımlardan biri olan Kültür Yolu Festivalleri ile tüm şehirlerimizi kucaklamaya devam edeceğiz. Biz festivaller ile bir yandan o bölgenin kültür ve sanat değerlerini herkesin ulaşabileceği bir yere taşıyoruz bir yandan da kalıcı eserler yaratıyoruz. Yani bu ülkenin hem soyut hem de somut kültürel mirasına yatırım yapıyoruz. Bu da hem o bölgenin hem de Türkiye'nin turizmine yansıyan bir süreci hayata geçiriyor. Diyarbakır Sur Festivali de bu anlamda sadece 9 günlük bir kültür sanat etkinliği değil, Diyarbakır'a kalıcı değerler üreten bir yaklaşımdır. Bu nedenle Sur Kültür Yolu Festivali Diyarbakır’a kalıcı değerler yaratacak ve kazandıracaktır.”
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su  da; bu festivalin 7’den 77’ye herkese dokunacak etkinliklerle dolu olacağını bildirdi.
Toplantının ardından hazırlanan üstü açık bir otobüsle Bakan Yardımcısı Demircan ve beraberindekiler kısa bir şehir turuna çıktılar.