ERKEN HABER - Nail Kadırhan'ın haberi - Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 kentte saha araştırması yapıp esnaf ve sanatkarların sorunlarını rapor haline getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Doğu ve Güneydoğu Temsilcisi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, hükümetin açıkladığı destek paketlerinin yetersiz olduğunu belirtti.
Diyarbakır’da 592 işyerinin yıkıldığını, 680 işyeri hakkında da yıkım kararı alındığını anlatan Ebedinoğlu, işyeri sahibi ve işçilere bir yıl süreyle işsizlik maaşını bağlanmasını, borçların tamamen silinmesi gerektiğini kaydetti.
6 Şubat’ta meydana gelen depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Adıyaman, Malatya’da çok acı tablolarla karşılaştıklarını anlatan Ebedinoğlu, “Acımız çok büyük, kaybedilen canlarımız için acı çekiyoruz” dedi.
Afet kapsamına alınan kentlerdeki esnaf ve sanatkarların ciddi destek olmadan yeniden ayağa kalkmasının mümkün olmadığına dile getiren Ebedinoğlu, şunları kaydetti:
“Çeşitli destekler verildi. Vergiler, SGK borçları, esnaf kredilerinin borçları faizsiz olarak 6 ay ertelendi. Ancak bazı illerimizde esnafımızın yüzde 80’i enkaz altında. Şu an verilen desteklerle esnafın işyerlerini yeniden kurması mümkün değil. Ticaret Bakan Yardımcısı bölgeye geldiğinde 9 maddelik talep ve önerilerimizi kendilerine sunduk, sadece ikisi kabul gördü. On binlerce işletme yok olmuş durumda. Devlet en azından bu süreçte istihdamın korunması için 12 ay boyunca işsizlik ödeneği adı altında bir maaş bağlaması lazım. Yıllardır bina altlarında imalathaneler, fırın, marangozhaneler olmaz diyordum. Bunların artık sitelerde toplanması gerekiyor.
Devlet nasıl konut ihtiyacını karşılamak için TOKİ üzerinden kararlar aldıysa meslek sitelerinin kurulması için de eşgüdümlü olarak adım atmalı. Verilen desteklerle esnafın ayakta kalabilmesi mümkün değil. Esnaflar için 250 bin TL’lik kredi kararı var ancak biz hibe edilmesini istiyoruz. Borçların ötelenmesini değil, af kapsamına alınmasını ve harç bedellerinin kaldırılmasını istiyoruz. Kredi borçlarının 6 ay değil, en az bir yıl ertelenmesini istiyoruz.”
Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden aldıkları bilgilere göre, Diyarbakır'da 592 işyeri yıkıldığını hatırlatan Ebedinoğlu, “Bina altlarındaki 680 işyeri için daha yıkım kararı var. Yaklaşık bin 200 işyerinin yıkıldığını varsayarsak en az 10 bin kişinin de işsiz kalacağı demektir. Sosyal olarak da ciddi sıkıntı yaşanacaktır. Diyarbakır’daki tahribat Hatay’da yaşanan tahribatın ancak yüzde 5’i kadardır” diye konuştu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla geçen hafta Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantıya çağrılmadıklarını dile getiren Ebedinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanın sadece kentteki bürokrasi ile görüşmesi doğru değil. Temsil ettiğimiz büyük bir kesim var. Esnaf ve sanatkarların deprem nedeniyle oluşan kayıplarını, taleplerini, projelerimizi aktarmamız gerekiyor. Çünkü bunları inşa edecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Sivil toplum kuruluşlarının da muhatap alınması, görüşlerinin alınması gerekirdi. DESOB yarı resmi bir kuruluş o toplantıya davet edilmemizi eleştiriyorum.”