ERKEN HABER - Türkiye Bilişim Derneği öncülüğünde, Bilişim Vadisi, Kaspersky ve Keepnet LABS sponsorluğunda yürütülen 6. Siber Güvenliği Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, BTK ve TURKSAT yetkililerinin de katıldığı zirvenin ilk gününde, Güncel Küresel Siber Eğilimler ve Alınması Gereken Önlemler, Siber Güvenliğin Yeni Yüzyılında Politika ve Stratejiler, Siber Güvenlikte Son Kullanıcı Merkezli Pratik Uygulamalar ve Afet Döneminde Dijital Güvenlik Teknolojilerinin Önemi konuları ele alındı.
“HER 11 SANİYEDE 1 SALDIRI OLUYOR”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, açılış konuşmasına depremlerde yaşamını yitirenlere rahmet ve yakınlarına şifa dileklerinde bulunarak başladı.
Günümüz dünyasında dijital teknolojilerin hızlı gelişiminin, ekonomik ve sosyal hayatımızda önemli değişim ve dönüşümleri de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Karagözoğlu, Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, sadece birey ve toplumları değil, ekonominin tüm alanlarını derinden etkileyen anahtar bir sektör haline dönüştüğüne dikkati çekti.
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 66’sının internetten yararlandığını, 2025 yılı itibarıyla dünyada 100 milyar farklı bağlantının olacağını kaydeden Karagözoğlu, “Siber saldırılar giderek daha karmaşık ve yıkıcı hale geliyor. Siber saldırı ve tehditlerdeki artış nedeniyle pek çok ülke güvenlik stratejileri oluşturuyor ve siber tehditlere karşı önlemler alıyor. Araştırmalara göre; her 11 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Uzmanlar ise, yapay zeka teknolojilerinin olgunlaşmasının, 2023'te siber saldırıların sayısını hızlandırabileceği konusunda uyarıyor. Siber saldırıların her geçen gün artması ve karmaşıklaşması nedeniyle ortaya çıkan güvenlik riskleri; kapsamlı ulusal siber güvenlik stratejileri ve dayanıklılık planlarının uygun bir şekilde dengelenmesini gerekli kılıyor” diye konuştu.
“DEVLETLERİN, KURUMLARIN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASI”
“Dünyada söz sahibi olmak isteyen ülkelerin bu risklerin farkında olup, bunları yönetiyor olması gerekiyor.” diyen Karagözoğlu, şöyle devam etti:
“Artık sanal dünyada ülkeler arası sınırların olmadığı bir dönemdeyiz. Bu gelişmeler, iletişim, ekonomi gibi birçok alanda kolaylıklar sağlarken bağımlılıkları da arttırır hale geldi. Siber güvenlik unsuru günümüzdeki küresel ve teknolojik dünya düzeninde devletlerin ve kurumların vazgeçilmez bir parçası oldu. Son yıllarda özellikle de dijital altyapılara yönelik siber saldırıların ekonomik etkilerinin gün geçtikçe büyüdüğü görülüyor.
Siber güvenlik alanında yürütülen çalışmalar başlı başına kritik bir sektör olan elektronik haberleşmenin yanı sıra diğer önemli sektörleri de etkiliyor. Diğer bir ifadeyle, elektronik haberleşme altyapısının ve sunulan hizmetlerin güvenliği için yapılan şebeke ve bilgi güvenliği düzenlemeleri yalnızca elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmeciler tarafından işletilen altyapıların geliştirilmesine değil, sunulan haberleşme hizmetlerinin kullanıcısı olan bankacılık, sağlık, finans, enerji gibi diğer kritik sektörlerde güvenliğin sağlanmasına da önemli katkılar sunuyor.
Bu çabaların sonucunda elektronik haberleşme ekosistemi kullanılarak sunulan hizmetlere olan tüketici güveni ve refahında da pozitif etkiler görülüyor.”
“SİBER VATANIMIZI KORUYORUZ”
BTK bünyesinde bulunan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nde Siber Olaylara Müdahale Ekipleri ile 7 gün 24 saat kesintisiz çalıştığını bildiren Karagözoğlu, “Yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm ve uyarı faaliyetleri yürüterek siber vatanımızı koruyoruz. USOM faaliyetlerini siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunmasına yönelik faaliyetler olmak üzere 4 başlık altında yürütüyor” dedi.
Karagözoğlu, şöyle devam etti:
“Son teknolojik ekipmanlar ile donatılan ve ülkemizin dijital sınırlarını koruyan USOM, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayın kontrolünün sağlanmasında önemli bir rol üstleniyor. Kurumumuz tarafından kurulan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi (SOME) ağımız ile kurumlarımızın ve kritik altyapılarımızın korunmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
2011’den bu yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda 7 ulusal ve 2 uluslararası siber güvenlik tatbikatları ile ulusal seviyede siber olaylara hazırlık seviyemizi ve olay müdahale kabiliyetlerimizi artırıyoruz. Ülkemiz tarafından NATO Kilitli Kalkan (Locked Shields), NATO Siber Koalisyon (Cyber Coalition) ve NATO Kriz Yönetim Tatbikatı gibi çeşitli uluslararası siber güvenlik tatbikatlarına da katılım ve katkı sağlamayı da sürdürüyoruz.”
Ömer Abdullah Karagözoğlu, siber güvenlikte en önemli faktörlerden birinin de yetişmiş insan kaynağı olduğuna dikkati çekerek, ülkemizde siber güvenlik alanında uzman ihtiyacının karşılanması amacıyla gençlere yönelik, “SİBER YILDIZ” bayrağı yakala (capture the flag)” yarışmaları ile genç yetenekleri keşfettiklerini ve bu alanda uzman ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmelerini hedeflediklerini bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe tarafından BTK Başkanı Karagözoğlu'na plaket verildi.