Birleşmiş Milletler, gıda ve enerji fiyatları yükselirken Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının milyarlarca insanı zarara uğratmakla tehdit ettiği konusunda uyardı.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan bir raporda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin gıda, enerji ve borç alanlarında dünya çapında birden fazla krize yol açan ve gelişmekte olan ülkeler için yıkıcı etkileri olan "mükemmel bir fırtına" başlatmış gibi göründüğüne dikkat çekildi.
Raporda , "Ukrayna'daki savaş, tüm boyutlarıyla, özellikle gelişmekte olan ülkeler üzerinde dramatik etkilerle birlikte, Covid-19 ve iklim değişikliği tarafından zaten hırpalanmış bir dünya ekonomisi üzerinde endişe verici basamaklı etkiler yaratıyor" uyarısında bulunuldu.
UNCTAD tarafından yapılan son tahminlerin, dünya ekonomisinin, zaten sıkı olan gıda, enerji ve finans piyasalarını ciddi şekilde bozan savaş nedeniyle beklenenden daha düşük bir GSYİH büyümesi yüzdesi olacağı ifade edildi.
Ukrayna ve Rusya, dünyadaki buğday ve arpanın yaklaşık yüzde 30'unu, mısırının yaklaşık yüzde 20'sini ve ayçiçek yağının yarısından fazlasını sağlıyor. Rusya, dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçısı ve ikinci en büyük petrol ihracatçısı. Rusya ve komşusu Beyaz Rusya, birlikte dünyadaki gübrelerin yaklaşık yüzde 20'sini ihraç ediyor.
Kısmen savaş nedeniyle "emtia fiyatlarının tüm dünyada rekor seviyelere ulaştığı" belirtilen raporda, ''Gıda fiyatları geçen yıl bu zamana göre yüzde 34 daha yüksek ve BM Gıda ve Tarım Örgütü bunları kaydetmeye başladığından beri hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Benzer şekilde, ham petrol fiyatları yaklaşık yüzde 60 arttı ve gaz ve gübre fiyatları daha fazla arttı ve iki katına çıktı'' denildi.
Bu kesintilerin en çok gelişmekte olan ülkelere zarar vereceğini kaydeden rapor, yüksek gıda fiyatlarının sivil huzursuzlukla bağlantılı olduğu konusunda uyarıyor. Başka bir deyişle, Ukrayna'daki savaş, diğer ülkelerde kitlesel protestoları ve hatta iç savaşları tetikleyebilir.
Raporda, 1,7 milyar kadar insanın Ukrayna savaşının küresel gıda, enerji ve finans sistemleri üzerindeki etkilerine "yüksek düzeyde maruz kaldığı" belirtiliyor. Bu 1,7 milyar insanın 553 milyonu zaten yoksul ve 215 milyonu zaten yetersiz besleniyor.
CBNC'nin bildirdiğine göre , BM Genel Sekreteri Antonio Guterres raporla ilgili bir brifingde "Savaşın etkisi küresel ve sistemik" dedi.
Guterres, "Enflasyon yükseliyor, satın alma gücü azalıyor, brüt beklentiler küçülüyor ve kalkınma durduruluyor ve bazı durumlarda kazanımlar azalıyor. Birçok gelişmekte olan ekonomi, geçen Eylül'den bu yana zaten artış gösteren tahvil anlaşmaları nedeniyle borç içinde boğuluyor ve bu da şimdi artan primlere ve döviz kuru baskılarına yol açıyor" diye konuştu.