ERKEN HABER - Murat Dağı'nda altın madeni çıkarmak için girişimde bulunan anck mahkeme tarafından engellenen şirketin, yeniden maden arama ve çıkarma işlemine başlayacağı öğrenildi.

Uludağ Kış Turizm Merkezi'nin ardından bölgenin ikinci kayak merkezine sahip 1400 rakımlı Murat Dağı, maden şirketlerinin hedefinde.

Anadolu Export adlı şirket, 780 hektarıy oğun orman alanı olan bin 100 hektarlık bir alanda siyanürlü altın madeni işletmeciliği yapması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu 2019'da onaylanmış, Mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması kararlaştırılmıştı.

Ahmet Erbaş bütçe

MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Murat Dağı'nın durumunu TBMM'ye taşıdı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Ahmet Erbaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a Murat Dağı hakkında bilgi verdi.

Seçim bölgesi Kütahya'da Arizona adında çok önemli bir tarihi bölgenin yanı sıra Eğrigöz Kalesi ve Murat Dağı'nın yanı sıra Germiyan Sokağı bulunduğunu belirten Erbaş, tarihi eserleriyle ünlü Kütahya'nın yeterince tanıtımı yapılmadığı için sadece yöre insanının bilgisi dahilinde kalmış durumda olduğuna dikkati çekti.

"ALTIN MADENİ FURYASI..."

Murat Dağı için Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'dan destek isteyen Ahmet Erbaş, şunları kaydetti:

"Murat Dağı bir kayak merkezinin yanı sıra 1400 rakımlı dünyanın ikinci dağı. Murat Dağı'nda sıcak su termal rezervi bulunmaktadır. Maalesef altın madeni furyasına bir kez daha yakalanmak üzereyiz. Mahkemenin durdurduğu bu şirket, herhalde bir kez daha bu dağı katletmek için yola çıkmış. Turizm Bakanı olarak sizden Murat Dağı'na sahip çıkmanızı istiyorum."

TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞININ ÖNLENMESİ

Tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi için alınan tedbirlere değinen Erbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu eserler nerede olursa olsun bulup geri getirme kararlılığını ortaya koymuş durumdayız. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un da ifade etmiş olduğu üzere 2002 yılından günümüze kadar 9 bin 36 adet eser yurt dışından geri getirilmiştir. Sadece 2021 yılında 3 bin 480 adet eseri Türkiye’ye geri getirmişiz.

Bunun için Bakanlığımızda Kaçakçılık Daire Başkanlığımız kuruldu. Bugün dünyanın dört bir yanında artık herkes Türkiye’ye ait tarihi bir parça çalınırsa Türkiye bunu tespit eder, gelir, eserini alıp, ülkesini götürür diye bilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bakanlığımızın bu çalışmalarıyla ne kadar gurur duysak azdır.

Bunun yanında yine bakanlık ve bağlı kuruluşlar eliyle hem yurt içinde hem de yurt dışında tarihi eserlerimizi restore ederek ayağa kaldırıyoruz."

KIZ KULESİ'NİN DURUMU

Alanın en uzman isimleriyle birlikte çalışılarak İstanbul’un en sembolik yapılarından biri olan Kız Kulesi’ni tarihi kimliğine uygun bir şekilde restore ederek koruma altına aldıklarını belirten Erbaş, "Galata Kulesi’nde de aynı sorumlulukla bir çalışma gerçekleştirdik. Kuleye zarar veren, sonradan yapılan kısımlara göz yummadık. Aynı şekilde Atlas Sineması da Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilerek hizmete açıldı" diye konuştu.

Bir ülkenin turizmden en güçlü şekilde faydalanması için turizm potansiyeline sahip olmasının yanında o potansiyelin etkin bir şekilde yönetilmesi, profesyonel bir anlayışla çalışılması da gerektiğine dikkati çeken Erbaş, "Bu açıdan TGA Türk turizmine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Ajans marifetiyle dünyanın dört bir yanında tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Pandemi sürecinde, dünya turizminde ciddi bir durgunluk yaşanırken dahi Türkiye’nin bu alanda hep bir adım önde olmasının sebebi iştem tam da budur" dedi.

Sandıklar açıldı, işte sonuçlar Sandıklar açıldı, işte sonuçlar