ERKEN HABER - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, katıldığı Davos Zirvesi'nde yaptığı konuşmayı, sosyal medya hesabından paylaştı.
Babacan, "Nesiller arası adalete uygun hareket etmek zorundayız. Dünyaya çağrım; Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için finansman konusundaki tıkanıklık aşılmalıdır. Aksi halde 2030 ve 2050 hedeflerine ulaşmak imkansız." ifadeleriyle birlikte konuşmasının 3 dakika 47 saniyelik kısmını da paylaştı.
Ali Babacan, konuşmasında şunları kaydetti:
"Bugünlerde pek çok yeni yatırım alanı var. Özellikle yenilebilir enerji her ülkede, gelişmekte olan pazarlar ve gelişmekte olan ülke dahil tüm dünyada yükselişte. Gelişen pazarlar, bol güneşe ve rüzgara sahip olması nedeniyle eğer hükümetler sağlayacakları desteklerle bu projelerin kredilibilitesini artırırsa çok büyük yeni fırsat alanları açılabilir. Yani evet de - globalizasyon bir gerçek ancak yatırımlara uzun vadeli yatırımlar olarak baktığımızda sadece kısa vadeli giriş çıkışlar veya kısa vadeli fırsatlar değil uzun vadeli yatırımlar olarak baktığımızda o zaman genel olarak gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı. Yani ülkeler akıllıca seçilebilirse tüm yumurtaları tek sepete koyamazsanız, yeterince çeşitlilik sağlarsanız uzun vadede ortalama olarak gelişmekte olan ülkedeki yatırımlar, gelişmiş ülkelerdeki yatırımlardan daha yüksek getiri sağlayacaktır. Bu yüzden uzun vadeli görüş için çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Elbette inişler çıkışlar olacak, yükselen piyasalar risk demektir, dalgalanma demektir, zaman zaman siyasi istikrarsızlık demektir ve bu onun doğasında var. Ancak o uzun vadeli vizyona sahip olduğunuzda bir kazan-kazan sonucu olur. Bu arada 2050 net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için çok çok önemli olan yenilenebilir enerji için henüz yeterli finansman yok. 2015'teki BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, grubunda ben de vardım. Ayrıca nasıl finanse edileceği konusunda G20 Akil İnsanlar grubundaydım ve yine 2030 hedeflerine, sürdürülebilir gelişmelere ulaşmak için az yatırım yapıldı, para orada değil ve de olmayacak.
Yenilenebilir kaynakların finansmanına bugünden bakıldığında 2030 ya da 2050 hedeflerine ulaşmak hayal gibi görünüyor. Dolayısıyla dekarbonizasyon yatırımı da çok önemli alan ve bunun nasıl finanse edileceği alışılmışın dışında mekanizmalardan geçilmek zorunda. Mevcut mekanizmalar, karbonsuzlaştırmayı finanse etmek için çalışmıyor ve burada yine para basımı, rezerv para ihraç eden merkez bankalarının bir rolü olmalıdır. Çünkü çocuklarımızın ve torunlarımız, herkesin sıkıntı yaşadığı bir dünyada yaşayacaksa mevcut devlet stratejilerinin pek bir değeri olmayacaktır."