Muhalefetteki bazı partilerin tek başına üstesinden gelemeyecekleri konularda "işbirliği" amacıyla oluşturulan Altılı Masa, seçim ittifakına evrildi.
Kısa adı DEVA olan Demokasi ve Atılım Partisi, 9 Mart 2020'de yani pandemi ilan edilişinden 3 gün önce kuruldu. Dijital ortamda yapılan toplantılarla teşkilatlanmasını tamamlayarak, 29 Aralık 2020'de 1. Olağan Kongresini gerçekleştirip seçime girmeye hak kazandı.
Genel Merkez binasının açılışını dahi dijital altyapısıyla yapan DEVA, eve kapanma sürecinde zoom üzerinden yapılan toplantılarla parti politikalarını belirleyen eylem planları hazırlandı. Bu süreçte, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi ve bu doğrultuda Anayasa değişikliği teklif metni parti mutfağında tamamlandı.
Genel Başkan Ali Babacan, ilk kongresini yaptıktan sonra hayırlı olsuna gelen diğer parti liderlerine, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'den bahsetti ve bunu birlikte çalışabileceklerini önerdi. İadeyi ziyaretlerde yapılan görüşmelerde partiler arasındaki işbirliği için adımlar atıldı.
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi'ni Babacan hiç gündeme getirmedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, güçlendirilmiş veya çok güçlendirilmiş parlamenter sistemi olarak kamuoyu ile paylaştı ancak konunun mimarı Babacan, hep sessiz kaldı.
Ali Babacan ve partisi, önerdikleri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ve Anayasa değişiklik teklifi taslağını hazırlamıştı ancak teklifte bulunduğu partilerin bu konuda hazırlık yapmasını bekliyordu. Nihayetinde Babacan'ın bu işbirliği girişimleri sonucu Altılı Masa ortaya çıktı.
12 Şubat 2022'de ilk defa bir araya gelen CHP, DEVA, Demokrat Parti, Gelecek Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi liderleri, ortak deklarasyona imza attı. Böylece Altılı Masa resmen kurulmuş oldu.
Altılı Masa'nın 10. toplantısında, masadaki partilerin işbirliği ile çıktıkları yolda, seçim ittifakı olarak devam edilmesine karar verildi. Ortak Cumhurbaşkanı adayı çıkarmakta hemfikir olduklarını kamuoyu ile paylaştılar.
Bundan sonraki adım, ortak Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı yönünde. Herkesin bildiği isimlerden birisinin olacağı, sürpriz bir isim olmayacağı açık ve net.
Altılı Masa'daki liderlerin dışında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ABB Başkanı Mansur Yavaş, CHP'li İlhan Kesici ve Abdullatif Şener'in isimleri olmak üzere 10 kişinin ismi üzerinde tartışmalar yapılıyor.
Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nin sonuçlarını belirleyecek kesim Kürtler, gençler ve kararsızlar.
Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mağduriyetleri ve beklentileri gidererek, küskünlerin gönlünü alarak kaybettikleri oyları geri almaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her hafta "müjde" adı altında toplumun beklentilerine yönelik yapacakları düzenlemeleri açıklıyor, gençlerle bir araya geliyor, Kürt kökenli parti liderleriyle birebir görüşüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük rakibi, Altılı Masa'nın göstereceği aday olacak. Altılı Masa'daki liderler, çıkaracakları adayın Cumhurbaşkanı olacağına inanıyor. Bunu başarmak için de toplumun her kesiminin kabul edebileceği bir aday çıkarmak zorunda.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son aylarda Cumhurbaşkanı adayı gibi söylem ve eylemlerde bulunuyor. Hakkıdır da... Kürtlerin oyunu alabilecek bir aday ancak Kılıçdaroğlu'nun 2010'dan beri Genel Başkanlığını yürüttüğü CHP, AK Parti karşısında 20 yıldır yapılan tüm seçimleri kaybetti. 12 yıldır yapılan 9 seçimde sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni alarak başarı gösterebildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kaybetme riski yüksek olarak görülüyor. Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışı, AK Parti küskünlerinin ve AK Parti'ye tepki gösteren muhafazakar kesimin oylarını almak için yeterli bir adım değildir. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı açıklanmış olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarından itibaren seçim kararı alıp biran önce tekrar Cumhurbaşkanı seçilmeye çalışır. Sürekli galip geldiği bir rakip karşısında bu kez de galip geleceğinin vereceği rahatlıkla hareket eder.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıklamasına rağmen Altılı Masa tarafından aday gösterilmesi söz konusu. Meral Akşener ile Mansur Yavaş'ın milliyetçi çizgileri, Kürtlerin oyunu almada en büyük engel olarak gözüktüğü için adaylık şansları zayıflıyor.
Ekrem İmamoğlu, Belediye Başkanı seçildiği günkü kadar toplumda bir karşılığı yok. İmamoğlu her konuştukça battı, İstanbul'u abad ederek kendisini ıspat edecek yerde başkanlığının dışındaki işlerle uğraşıp, kendisini Cumhurbaşkanı olarak gördü. Sonki siyasi manevrası, çok da Cumhurbaşkanı adayı olmasının yolunu açmadı. Pirince giderken elindeki bulgurdan olması söz konusu. Meclis çoğunluğu AK Parti'de olan İBB'yi kaybetmeyi göze alamazlar.
Temel Karamollağolu ile Gültekin Uysal'ın Cumhurbaşkanı adaylığı beklentisi hiç olmadı. İsimleri hiçbir zaman adaylıkta geçmedi.
Ahmet Davutoğlu'nun adaylığı ne kamuoyunda gündeme geldi ne de Altılı Masa liderlerinin düşündüğü bir isim oldu. Daha önce Başbakanlık görevini yürütmesine rağmen kamuoyunda karşılık bulmadı.
Altılı Masa'nın ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak en güçlü isim olarak Ali Babacan ön plana çıkıyor. Neden mi?
AK Parti'nin ekonomik kriz nedeniyle kaybettiği oyların, ekonomiyi düze çıkaracak isme gideceği bir gerçektir. Babacan, kendisinin ekonomideki başarısını IMF'ye olan borcu sıfırlamasından tutun, Türk Lirası'ndan 6 sıfır atmasına, 1 doların 1.13 liraya düşürmesinden, devlet malına sahip çıkmasına varana kadar yaptığı icraatlarla ıspat etti.
Israf olmasın diye makamındaki koltuğu değiştirmek yerine koltuğun yırtılan döşemesini tamir ettiren Babacan'ın şimdiye kadar şaibeli ne bir ihalesi ne de devlet kasasındaki paraların şeffaflığına halel getirecek bir girişimi olmadı.
Ali Babacan'ın Türkiye'nin ilk AB Başmüzakerecisi olması, Dışişleri Bakanlığı yapmış olması, halen yurt dışı temsilcilerini ağırlıyor olması uluslararası tecrübesi gözardı edilemez.
Cumhurbaşkanı adayları arasında en genç lider olan Babacan, halen 55 yaşında, yani yaştan emekliliğine daha uzun süre var.
DEVA'nın Anayasa'nın 42 ve 66'ncı maddelerinde öngördükleri değişiklik, Kürtlerin oyunu alabilecek seviyede.
AK Parti küskünlerinin ve muhafazakar kesimin de gönül rahatlığıyla oy verebileceği bir aday adayı.
Şimdiye kadar açıkladıkları 21 eylem planının içerisindde iktidara geldiklerinde ilk 3 ay ve ilk 1 yılda yapmayı taahhüt ettikleri icraatları var. Bugün seçim olsa, yarından itibaren söz konusu eylem planları doğrultusunda vakit kaybetmeden işe koyulacaklarının bir göstergesidir.
Ali Babacan'ın 3 ay içerisinde "ekonomiyi düze çıkarabileceği, bağımsız ve tarafsız adaletin tesis edebileceği, seçime umut bağlayanların beklentilerini karşılayabileceği" gerçeği Altılı Masa'da tartışılacak, konuşulacak ve karara bağlanacak bir konudur.
Demem O Ki:
Altılı Masa’nın ortaklaşa vereceği kararla göstereceği Cumhurbaşkanı adayları arasında Ali Babacan ismi de ön plana çıkmış durumda. Mevcut aday adayları arasında, aday olabilirliği konusunda şans Babacan’dan yana.
Temennim Odur Ki:
Ülkemizi 5 yıl daha yönetecek, devletimizin ve milletimizin hayrına işler yapacak, herkesi kucaklayacak, devletin malına kendi malından daha çok sahip çıkacak, şucu bucu ayrımcılığı yapmaksızın liyakatı esas alacak, halkın umutlarına kapı açacak, yaşadığımız tüm musibetleri bertaraf edebilecek bir Cumhurbaşkanı seçilmesidir.